Analiza turizma BiH: Olovo iznenađujuće popularno

Ilidža prednjači s preko 600.000 noćenja.

45

U najnovijim podacima Federalnog zavoda za statistiku o turizmu u Federaciji Bosne i Hercegovine ističu se neka iznenađujuća otkrića. Prema tim podacima, Olovo je zabilježilo veći broj turističkih noćenja od nekih većih gradova poput Zenice, Tuzle i Bihaća. Osim toga, općina Ilidža u Kantonu Sarajevo nadmašuje cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton po broju registrovanih noćenja.

Prema objavljenim brojkama, Kanton Sarajevo i Hercegovačko-neretvanski kanton čine većinu turističkih noćenja u Federaciji, s Kanton Sarajevo koji bilježi 56,94 posto ukupnog broja noćenja. Ostali kantoni, poput Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog i Tuzlanskog, također imaju značajan udio.

Kada se fokusiramo na gradove i općine, Olovo se izdvaja s 99.684 noćenja, nadmašujući brojke čak i nekih većih gradova poput Zenice, Tuzle i Bihaća. S druge strane, općina Ilidža u Kantonu Sarajevo bilježi 605.544 noćenja, što je više od cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Cijeli izvještaj Zavoda za statistiku koji je upućen zastupniku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Admiru Čavaliću, možete pronaći ovdje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here