RS: Pad broja zaposlenih

Prerađivačka industrija doživjela je najveći udar

39

U posljednjem izvještaju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, istraživanje sprovedeno tokom 2023. godine otkriva značajan pad zaposlenosti u različitim sektorima. Prema podacima, ukupno 22.930 nezaposlenih osoba pronašlo je posao, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu.

Prerađivačka industrija doživjela je najveći udar, sa 1.566 radnika manje u odnosu na 2022. godinu. Ovaj trend odražava globalna ekonomska kretanja, posebno usporavanje privrednih aktivnosti u Evropskoj uniji i zemljama okruženja.

Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske, naglašava da su mnoge izvozno orijentisane kompanije suočene s neizvjesnošću, s obzirom na nedostatak potpisanih ugovora za 2024. godinu i nedostatak jasnih planova privrednika u EU.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, upućuje na smanjenje otvaranja novih radnih mjesta zbog opšteg smanjenja poslovanja. Kriza se osjeća i na Zavodu za zapošljavanje, jer sredstva planirana za podršku povećanom zapošljavanju nisu u potpunosti iskorištena.

Situacija ostaje neizvjesna, s nedostatkom definisanih ugovora i planova za dalje poslovanje. Pitanje je kako će se domaća privreda prilagoditi ovim izazovima i kako će se održati zaposlenost u narednim godinama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here