U četiri škole u ZDK-u instalirane toplotne pume i sistemi grijanja na biomasu

Na području ZDK-a u proteklom periodu u četiri škole završeni su projekti ugradnje toplotnih pumi i sistema grijanja na biomasu.

28

Prethodno su završene dvije škole, u maglajskom naselju Ravne i područnoj škola u Topčić-Polju, a ovih dana okončani su radovi u područnim školama Radovlje u Visokom i Dolača u Zenici.

„Zajedno je investirano u ovom projektu 230.000 KM, od čega je kantonalno ministarstvo uložilo 100.000 KM. Mimo ovih sredstava kantonalno ministarstvo je dalo i dodatna sredstva za popravke koje su bile potrebne“, kazao je Fuad Imamović, rukovodilac projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije Caritasa Švicarske.

Direktorica OŠ Aleksa Šantić u Zenici Mirsada Čoloman istakla je da je u područnoj školi Dolača obnovljena fasada te je postavljena toplotna pumpa – smanjili su tako utrošak energije i poboljšali uslove za rad.

U prethodnim fazama u okviru projekata energetske efikansosti i obnovljivih izvora energije urađena je fasada, zamijenjen azbessni krov i otvori. Osim značajne uštede, ovakvi projekti imaju utjecaj i na okoliš, jer se smanjenjem utroška energije smanjuje i proizvodnja štetnih polutanata.

„Mislim da ćemo u budućnosti imati još više sluha za ovu vrstu projekata i da ćemo na kraju krajeva u nekoj skorijoj budućnosti imati sve škole pod ovim sistemom“, izjavio je Mirza Mušija, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta ZDK-a.

Imamović dodaje da će se projekt nastaviti i iduće godine: „Osim mjera direktnih ulaganja u objekte, švicarski Caritas sa Ministarstvom obrazovanja radi na polju edukacije, gdje ciklično radimo dodatnu obuku profesora srednjih stručnih škola u ZDK-u, koji se obrazuju o energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljvih izvora energije“.

Cilj je u narednom periodu sve škole uvesti u ovaj sistem, a uz podršku švicarskog Caritasa najavljeno je da će ubrzo biti otvoreno novo zanimanje koje se odnosi na instaliranje fotonaponskih solarnih sistema.

IZVORFederalna.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here