Sve više javnih preduzeća prestaje provoditi javne nabavke

Tužilaštvo smatra da to nije krivično djelo

33

Javna preduzeća u Bosni i Hercegovini sve više odustaju od sprovođenja javnih nabavki, a nedavna odluka Tužilaštva Kantona Sarajevo da ne istražuje upravu Sarajevoputeva d.d. po tom pitanju izazvala je pažnju. Sličan korak preduzeća Ceste d.d. Mostar, koje već godinu dana ne sprovodi tendere, dodatno je podstakao diskusiju.

Transparency International BiH podnio je krivičnu prijavu protiv uprave Sarajevoputeva 2019. godine, optužujući ih za nepridržavanje Zakona o javnim nabavkama. Iako je preduzeće nakon četiri godine počelo primjenjivati zakon i raspisivati tendere, Tužilaštvo je zaključilo da nema elemenata krivičnog djela, uprkos tome što su u 2018. godini poslovi vredni preko 5,3 miliona KM podeljeni bez tenderskog postupka.

U odluci Tužilaštva istaknuto je da zakon nedostaje jasna definicija obaveza javnih preduzeća koja posluju na komercijalnoj osnovi. Agencija za javne nabavke odbila je dati precizno tumačenje, što dodatno doprinosi manjkavostima sistema. Transparency International BiH izražava nezadovoljstvo ovom odlukom, naglašavajući potrebu za jasnim propisima u ovoj oblasti.

Situacija postavlja ozbiljna pitanja o implementaciji zakona u Bosni i Hercegovini, s obzirom na preko 3000 ugovornih organa i 450 javnih preduzeća koja su obavezna poštovati Zakon o javnim nabavkama. Nedorečenost pravnih institucija i nejasnoća stavova Agencije za javne nabavke mogu otvoriti vrata za slične odluke drugih javnih preduzeća, što bi moglo dovesti do korupcije i zloupotrebe u javnom sektoru. Revizorski izveštaj pokazuje da je Sarajevoputevi od 2019. počeo primenjivati zakon, ali sličan stav Ceste d.d. Mostar dodatno zabrinjava, ukazujući na potrebu hitnog razmatranja propisa kako bi se ova materija jasno i nedvosmisleno regulisala.

IZVORMreza mira
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here