Sarajevo domaćin prvog AIESEC bala u Evropi

Proslava 75 godina liderstva i aktivizma mladih u Bosni i Hercegovini!

52

Prvi AIESEC bal u Evropi, održao se u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, čime je Sarajevo postalo počasni domaćin ovakvog događaja. Na jednom mjestu su se okupili mladi članovi AIESEC, alumni, predstavnici vlasti, te mnogi partneri i prijatelji organizacije kako bi proslavili postojanje najstarije nevladine organizacije u BiH!

Istaknuti partneri ovog događaja su Vlada kantona Sarajevo i Grad Sarajevo, te Zlatno Zrno i Udruženje barmena “ICE”.

Premijer Kantona Sarajevo, koji je odlučio podržati mlade lidere BiH, Nihad Uk je u prigodnom obraćanju na samom početku bala istakao da će Kanton Sarajevo nastaviti partnerstvo i podršku mladima u našoj zemlji.

“Nedavno sam imao čast da upoznam dvoje članova AIESEC-a prilikom dogovaranja saradnje, kada sam saznao da organizacija baštini 75 godina postojanja i da je prisutna u 120 zemalja svijeta. Podatak da neka organizacija u BiH ima svoj kontinuitet od 70 godina je impresivan. Poznajem mnoge ljude koji su u nekoj fazi svog života bili članovi AIESEC-a, a kasnije su postali uspješni pojedinci u svojim strukama, lideri u znanju. To ste vi koji ste naučili razmišljati globalno, raditi lokalno i biti lokomotiva našeg društva”, istakao je premijer Uk.

U dragulju grada Sarajeva, atmosferom je zračila pozitivna energija dok su generacije članova AIESEC-a slavile nevjerojatan jubilej – 75 godina vividnog liderstva u svijetu i 70 godina djelovanja u Bosni i Hercegovini. AIESEC, najstarija nevladina organizacija u zemlji, koja je svoje korijene pustila upravo u Sarajevu davne 1953. godine,  predstavlja priču o promjenama koje su mladi sposobni ostvariti.

Svečanosti je prisustvovao zamjenik gradonačelnice Samir Avdić koji je u svom prigodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je Grad Sarajevo dio ovog globalnog projekta.

Istakao je da je Grad Sarajevo uvijek bio i ostaje otvoren za inovacije, dijalog i saradnju, a podrška AIESEC-u u njihovom nesebičnom radu s mladima predstavlja jedan od najsvjetlijih trenutaka naše zajedničke priče.

„Danas slavimo postignuća, ali isto tako gledamo i prema budućnosti. Grad Sarajevo ostaje posvećen podršci mladima, inovacijama i međunarodnoj razmjeni. Neka ova večer bude podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da oblikujemo svijet oko sebe, pružajući podršku onima koji će ga naslijediti“, kazao je dogradonačelnik Avdić.

AIESEC, sinonim za globalnu, omladinsku i nevladinu organizaciju, oblikuje liderstvo među mladima i postavlja temelje pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine. Njihovo djelovanje kroz međukulturalne razmjene, organiziranje konferencija za mlade na početku karijera te članstvo dalo je generacije mladih lidera spremnih za izazove koji ih čekaju.

Na događaju se obratila i predsjednica AIESEC-a u BiH, Lamija Lešo i poručila: “Kroz 75 godina globalnog djelovanja, od kojih je 70 godina prisutna i u Bosni i Hercegovini, AIESEC neprestano oblikuje mlade lidere kroz međukulturalne razmjene, konferencije i dugogodišnje članstvo. Naša posvećenost stvaranju promjena odražava se u brojnim uspješnim inicijativama, inspirirajući mlade generacije da preuzmu odgovornost za bolju budućnost.”

U okviru dešavanja, ovacije su pozdravile i Hamzu Čengića, potpredsjednika za razvoj poslovanja AIESEC-a u BiH. “Ovaj događaj je samo jedan od pokazatelj prave snage mladih u BiH kao i ove organizacije. Zajedničkim snagama, uspjeli smo kreirati priču koja će zasigurno odjeknuti cijelim svijetom, o kojoj će generacije pričati i koja će zasigurno ostati urezana u historiju, kako AIESEC-a, tako i Sarajeva. Ovi mladi su spremni na korak u nepoznato i borbu za svjetliju budućnost!”- poručio je Čengić.

Proslava 75. rođendana bila je blistava kruna rada ove organizacije tokom cijele 2023. godine, u kojoj su uspješno realizirane četiri konferencije s više od 500 mladih iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva. Na kraju, proslava je poslužila kao podsjetnik da mladi imaju snagu mijenjati svijet. AIESEC, kao platforma za razvoj liderstva i promicanje međunarodne saradnje, ostaje ključna u oblikovanju budućnosti. Njihova predanost unapređenju zajednice ne samo da slavi prošlost, već i otvara vrata za nove prilike i izazove u godinama koje dolaze. Ujedinjeni u svojoj viziji za bolju budućnost, mladi lideri AIESEC-a nastavljaju biti pokretači pozitivnih društvenih promjena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here