Tuzlanski kanton čini čak petinu ukupnog izvoza FBiH

Petina izvoza Federacije Bosne i Hercegovine realizuje se na području Tuzlanskog kantona. Posljednje informacije govore da pokrivenost uvoza izvozom iznosi više od 89 posto.

40

U Tuzlanskom kantonu zabilježen je rast u industriji, energetici i rudarstvu od 1,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz iz kantona u 2022. godini povećan je za značajnih 31,6 posto u odnosu na 2021., dosežući iznos od 2.732,6 miliona KM, dok je uvoz iznosio 3.049,7 miliona KM. Ovaj visoki izvoz rezultirao je pokrivenošću uvoza izvozom od impresivnih 89,6 posto.

Najznačajniji igrači na tržištu Tuzlanskog kantona, poput “Gikila” d.o.o. Lukavac i Termoelektrane “Tuzla”, ostvarili su značajan prihod u 2022. godini. Također, kompanija “Sisecam Soda” d.o.o. Lukavac ostvarila je najveću dobit u kantonu, iznoseći oko 109 miliona KM.

U vezi s izvozom, Tuzlanski kanton čini čak petinu ukupnog izvoza Federacije Bosne i Hercegovine. Pokrivenost uvoza izvozom premašuje 89 posto, s naglaskom na sektorima poput hemije, elektroindustrije, metalurgije, drvne i automobilske industrije. Trend rasta u izvozu bilježi se posljednje dvije godine, a kompanija “Gikil” je istaknuta kao jedan od najvećih izvoznika iz kantona.

Unatoč pozitivnim aspektima, postoje i izazovi unutar TK, posebno u vezi s uvozom prehrambenih proizvoda. Unapređenje domaće proizvodnje je od velike važnosti kako bi se dodatno popravilo stanje uvoza. U sektoru poljoprivrede ističe se potreba za boljim tretmanom i rješavanjem problema na graničnim prijelazima kako bi se potaknuo izvoz.

U 2022. godini, Tuzlanski kanton je također izvozio električnu energiju u iznosu od milijardu i 74 miliona maraka, dodatno obogaćujući ekonomiju kantona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here