Dan poduzetništva žena 2023: Kroz učenje, podršku i umrežavanje iskoristimo potencijal digitalnog tržišta

Drugu godinu zaredom CEI Nahla je, u saradnji s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, u okviru Globalne sedmice poduzetništva, u srijedu, 29. novembra 2023. organizovala Dan poduzetništva žena, s ciljem pružanja podrške poduzetništvu žena i pokretanja aktuelnih pitanja o poslovanju u online prostoru i strategijama uspješnog prilagođavanja dinamičnom tržištu, pogotovo u svijetu nakon pandemije.

45

Na B2B info sesijama i networkingu više od 60 poduzetnica i onih koje to žele biti imale su priliku čuti informacije iz prve ruke od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo o različitim oblicima podrške i finansiranja koje nude za male i srednje poduzetnike/ce, kao i posebnim programima usmjerenim ka podršci poduzetništvu žena; od Mozaik startup studija o njegovom djelovanju i podršci koju pruža za startupe, uključujući i pomoć za one koji žele ponuditi proizvode putem interneta; od advokata Senaida Topuza o pravnom okviru registracije biznisa, a od bh. poduzetnice Sunite Dizdar-Hodžić – Flora handmade o njenom iskustvu digitalizacije biznisa.

Ove sesije su također predstavljale izvrsnu priliku za umrežavanje među poduzetnicama te su omogućile povezivanje s potencijalnim partnerima.

Panel diskusija „SHOPTALK: BOLJE POSLUJEM ONLINE” izazvala je veliki interes posjetitelja i otvorila neka od značajnih pitanja vezanih za online poslovanje u našoj zemlji te skrenula pažnju na važnost uspješnog prilagođavanja tržištu koje se stalno mijenja. O značaju pokretanja ovih tema svjedoči i broj od preko 80 prisutnih na panelu.

Na početku samog panela izvršna direktorica CEI Nahla Elvira Leka predstavila je drugo izdanje Nahlinog Vodiča do uspješnog online biznisa 2023 koji je na jednom mjestu obuhvatio sve važne korake koje treba da poduzme jedna poduzetnica ili poduzetnik prije nego što krene da registruje online biznis. “Vodič do uspješnog online biznisa 2023” daje najnovije smjernice i savjete stručnjaka, te uvide u iskustva bh. kompanija za uspješni razvitak online biznisa. Svi posjetitelji su mogli besplatno preuzeti vodič u PDF formatu, a vi svoj vodič možete preuzeti OVDJE.

Senita Slipac, osnivačica online platforme za kreativce OREA, podijelila je svoje iskustvo razvoja online shopa, ističući ključne korake koji su je doveli do sadašnje prepoznatljive pozicije. Kvalitetne fotografije, detaljni opisi proizvoda/usluga i izuzetno važno korisničko iskustvo na web platformi su, prema njenom mišljenju neki od ključnih faktora uspjeha u online shopovima. Ona je naglasila važnost prenosa atmosfere fizičke trgovine u online formu, ističući da kupci ne samo da pregledaju proizvode, već i ocjenjuju cjelokupno korisničko iskustvo koje, između ostalog, zahtijeva pridobijanje pažnje posjetitelja već pri prvoj posjeti webu, stalno ažuriranje ponude kako bi se održala pažnja kupaca, kao i adekvatnu komunikaciju s našim kupcima, posebno u slučaju žalbi. O našoj percepciji nezadovoljnih kupaca Senita je posebno istakla: „Bil Gejts je rekao: ‘Vaš nezadovoljni kupac je vaš najbolji kupac’. Ova izreka naglašava da se iz nezadovoljstva kupaca može izvući najviše korisnih pouka. Trebali bismo gledati na tu situaciju kao na pozitivno iskustvo, priliku za učenje i unapređenje naše usluge ili proizvoda.“

Erna Šošević, osnivačica platforme Bizbook.ba, naglasila je u razgovoru da u našoj zemlji postoji obilje prilika za finansiranje i sufinansiranje poduzetnika/ca, ali da nedovoljno istražujemo, ne iskorištavamo dostupne resurse i da nam često nedostaje hrabrosti da se prijavimo na te programe/pozive koji su često i zahtjevni, ali predstavljaju izuzetnu priliku za učenje i unapređenje poslovanja, ističući da ono što steknemo u tom procesu ne možemo zamijeniti bilo kakvim formalnim obrazovanjem. Ernine riječi sugerišu da aktivno traženje i korištenje prilika, zajedno s konstantnim učenjem i uspostavljanjem poslovnih veza, igra ključnu ulogu u uspjehu poduzetnika/ca.

Kao neko ko dolazi iz sektora koji razvija tehnička rješenja za web shopove Emir Agić, osnivač IT kompanije Lampa i član Strateškog odbora Asocijacije za Internet trgovinu eComm, istakao je prednosti custom made rješenja za online poslovanje, naglašavajući dobru prilagodljivost tih platformi poslovnim procesima određenog brenda, bolju brzinu učitavanja tih platformi od open source rješenja, što u konačnici doprinosi boljem korisničkom iskustvu te bolju implementaciju zaštitnih mehanizama sigurnosti na takvim platformama.

Dan poduzetništva žena 2023. u Nahli pružio je obilje korisnih informacija o online poslovanju i prilikama za poduzetnice, ističući važnost podrške, kontinuiranog učenja i umrežavanja. Kroz panel diskusije, B2B sesije i dijeljenje iskustava, ovaj događaj je doprinio daljem razvoju poduzetničke zajednice u Bosni i Hercegovini i ohrabrio prisutne da iskoriste potencijal digitalnog tržišta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here