Mjesečna inflacija u RS u septembru 0,8 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,8 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 5,7 posto.

26

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u deset, a niže cijene u dva odjeljka.

Najveći godišnji rast cijena u septembru 2023. godine, zabilježen je u odjeljku Stanovanje 14,5 posto, usljed viših cijena u grupi Električna energija i drugi energenti od 27,1 posto, zatim u odjeljku Ostali proizvodi i usluge 11,4 posto, zbog rasta cijena u grupi Proizvodi za ličnu higijenu od 13,6 posto, potom u odjeljku Namještaj i pokućstvo 7,3 posto, usljed poskupljenja u grupi Popravak aparata za domaćinstvo od 23,1 posto, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 6,6 posto, usljed viših cijena u grupama Povrće od 18,7 posto i Drugi prehrambeni proizvodi od 11,5 posto.

Povećanje od 6,0 posto zabilježeno je u odjeljku Restorani i hoteli zbog viših cijena u grupi Usluge smještaja od 9,8 posto, slijedi odjeljak Rekreacija i kultura sa povećanjem od 5,7 posto, usljed poskupljenja u grupama Knjige i udžbenici od 11,0 posto, zatim odjeljak Alkoholna pića i duvan sa rastom od 5,6 posto, usljed viših cijena u grupi Pivo od 14,5 posto, potom odjeljak Zdravstvo sa rastom od 3,0 posto, usljed povećanja cijena u grupi Zdravstvene usluge od 5,5 posto.

Više cijene od 2,3 posto zabilježene su u odjeljku Komunikacije, usljed povećanja u grupi Poštanske usluge od 5,1 posto i u odjeljku Obrazovanje, rast od 1,2 posto zbog viših cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 6,7 posto.

Niže cijene na godišnjem nivou, u septembru 2023. godine, zabilježene su u odjeljku Prevoz 2,8 posto, usljed smanjenja cijena u grupi Goriva i maziva za putničke automobile od 7,6 posto i u odjeljku Odjeća i obuća 6,0 posto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here