Pomjeren rok za polaganje stručnih ispita iz zaštite na radu

Pomjeren je rok za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Krajnji rok za polaganje sada je 16. oktobar 2025. godine.

53

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH priopćilo je kako je razlog pomjeranja roka iskazane potrebe na tržištu rada, zahtjevi poslodavaca i veliki broj kandidata koji su se prijavili za polaganje ispita.

Zbog omogućavanja pomjeranja roka za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu izmjenjen je pravilnik o sadržaju, programu, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita radnika koji obavljaju stručne poslove iz oblasti zaštite na radu, kao i pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati djelatnici za zaštitu na radu, programu, sadržaju, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita.

“Kandidati koji su podnijeli zahtjeve za polaganje jednog od navedenih stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu obvezni su navedene stručne ispite položiti u roku od 48 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenih pravilnika, odnosno, rok za polaganje je prolongiran za 24 mjeseca, a krajnji rok za polaganje je 16. oktobar 2025.”, obrazložili su iz ministarstva.

Osim izmjene rokova za polaganje ovih stručnih ispita, u pravilnicima su izmijenjeni i programi polaganja. Sve informacije su dostupne na internetskoj stranici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH u izborniku i “Stručni ispit”, a izmjene pravilnika u izborniku “Legislativa”.

Pravilnici su objavljeni u Službenim novinama FBiH 11. oktobra 2023., a primjenjuju se od dana nakon objave.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here