Spomenik prirode Skakavac proglašen jednom od TOP 100 priča Zelenih destinacije 2023. svijeta

Spomenik prirode Skakavac proglašen jednom od TOP 100 priča Zelenih destinacije 2023. svijeta

44
Na međunarodnoj konferenciji Green Destinations 2023, koja se održala u Tallinnu u Estoniji 9. i 10. oktobra 2023. godine, Spomenik prirode „Skakavac“ Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja s pričom o dobroj praksi „Where Urban Meets Nature – Monument of Nature Skakavac“ – „Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac“ proglašen je jednom od TOP 100 priča Zelenih destinacija o održivosti za 2023. godinu u cijelom svijetu, u kategoriji koja svake godine promoviše održivi turizam i priče dobrih praksi, a sve s ciljem promovisanja same destinacije.

Samoj prijavi dobre priče je prethodila procjena kriterija Green Destinations koje je bilo potrebno ispuniti kako bi se mogao prezentovati rad i dobra priča Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Dobra priča o praksi „Where Urban Meets Nature – Monument of Nature Skakavac“ – „Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac“ upoznaje čitatelje s izazovima s kojim se Ustanova susretala kroz niz godina rada, kako bi se jedinstvena priroda i kulturno-historijsko naslijeđe ovog prostora očuvalo za buduće generacije.

Ustanova je u saradnji s GIZ-om (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) i Green Vision Bosne i Hercegovine na ovaj način ušla u proces certificiranja Spomenika prirode „Skakavac“ kao Zelene destinacije, jedne od pet destinacija s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Takmičenje se održavalo pod pokroviteljstvom Top 100 Partnerstva, s posebnim doprinosima od strane: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First i GLP Films. Ovo takmičenje je također podržano od strane Koalicije za budućnost turizma (Future of Tourism Coalition).

Green Destinations je nizozemska organizacija koja radi na procjeni, izgradnji kapaciteta i certificiranju destinacija i preduzeća opredijeljenih za održivi turizam.

Ova organizacija upravlja nizom globalnih programa kroz glavni tim koordinatora i voditelja programa. Vodi i globalno partnerstvo od preko 50 predstavnika, koji se sastoji od stručnjaka za održivi turizam, konsultanata i neprofitnih organizacija, a koji rade za korist zajednice Green Destinations. Do danas, više od 450 destinacija i 50 preduzeća iz 60 zemalja sudjelovalo je njihovim programima. Zajedno s Green Destinations zajednicom i saradnicima, organizacija ima za cilj učiniti turizam boljim i održivijim.

Za ovaj značajan uspjeh posebno su zasluženi svi uposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, kao i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje kontinuirano pruža podršku zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Ministar Bečarević ovom prilikom javno upućuje čestitke Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena područja i želi im da i dalje promovišu zaštitu prirode i održivi turizam.

Više informacija o TOP 100 priča 2023 Zelenih destinacija dostupno je na web stranici https://www.greendestinations.org/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here