75 posto javnog prijevoza u Sarajevu bit će na električni pogon

Sarajevo je jedan od 100 evropskih gradova koji su dio Misije Net Zero Cities.

33
Klimatski neutralni gradovi centralna su tema ovogodišnjeg CIVINET Foruma pod nazivom “Na putu prema klimatski neutralnim gradovima”, koji se održao u Sarajevu. Organizator je Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistične Evrope u, saradnji s Kantonom i Gradom Sarajevom.

Ovaj skup je prilika za aktivno učestvovanje, prijenos znanja i dobre prakse, te informiranje o evropskim politikama i projektima značajnima za održivu urbanu mobilnost i klimatsku neutralnost, kao i relevantnim projektima u tom području koje provode članovi ove mreže.

Učesnicima skupa danas se obratio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk koji je naveo da se u Bosni i Hercegovini, odnosno Kantonu Sarajevo, decenijama nije mnogo radilo po ovome pitanju, ali da se proteklih nekoliko godina počelo aktivnije raditi na energetskoj tranziciji.

U tom kontekstu naveo je brojne projekte koji se provode u Kantonu Sarajevo, među kojima je akcent stavio na velike infrastrukturne projekti u saobraćaju, odnosno javnom prijevozu.

Naša ideja je da nakon investicionog ciklusa koji je u završnoj fazi, 75 posto javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo bude na električni pogon. Rekonstruirali smo tramvajsku mrežu od Ilidže do Skenderije, kupili nove trolejbuse, naručili nove tramvaje, od kojih prvi dolazi do kraja ove godine, a ostali naredne. Počeli smo i gradnju pruge prema Hrasnici, vraćamo trolejbuse prema Vogošći,….”, naveo je, između ostalog, premijer Uk.

Kako je dodao, građanima se mora ponuditi dobar javni prijevoz, kako bi se u budućnosti smanjivao saobraćaj a povećavao broj pješačkih zona.

Govoreći dalje o projektima koji su zanimljivi s aspekta ovog foruma, premijer Uk je naveo da Vlada KS aktivno radi i na projektu energetskog hub-a na Butilama. Kako je zamišljeno, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi, zahvaljujući tehnologijama prerade nusproizvoda i otpada, proizvoditi energiju za zagrijavanje velikog dijela Sarajeva.

Želimo da na tom prostoru instaliramo toplotne pumpe koje će grijanjem opskrbljivati dvije općine – Novi Grad i Novo Sarajevo. S jedne strane imat ćemo prihvatljivi energent, a s druge ćemo smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Taj investicioni ciklus trebamo započeti u narednom periodu”, najavio je premijer Uk.

Također, podsjetio je da je Sarajevo jedan od 100 evropskih gradova koji su dio Misije Net Zero Cities, odnosno jedan od gradova koji teže da budu karbon neutralni do 2030. godine.

Svjestan sam da taj cilj vjerovatno nećemo dostići do 2030., ali imamo velike planove i moramo učiniti sve kako bi rokove kojih smo se obvezali ispunili što prije možemo. U narednih šest mjeseci ćemo dobiti akcioni plan, uz podršku Delegacije EU, i onda nam se otvaraju evropski fondovi za realizaciju naše misije, kako bi ubrzali proces, da nadoknadimo ono što su npr. postigli Zagreb i Ljubljana”, poručio je premijer Uk.

Naveo je da ove teme pobuđuju veliki interes mladih i naučne zajednice, te je izrazio zadovoljstvo što će studenti Ekonomskog i drugih fakulteta u budućnosti nositi procese karbon neutralnog Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Evropa se obvezala da će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent. Da bi to postala, važno je gradove učiniti klimatski neutralnima. Kako poručuju organizatori Foruma, na putu do toga, lokalne vlasti su ključne. One moraju aktivno raditi na tranziciji sistema saobraćaja zbog njegovih dalekosežnih uticaja na okoliš i klimu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here