10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Kako rastu zahtjevi za čistom energijom, korištenje solarne energije je naglo poraslo – solarni fotonaponski solarni paneli su sada najpopularniji oblik proizvodnje električne energije.

134

Kako vrijeme ističe za održavanje globalne promjene temperature ispod 1,5°C, masovna primjena čistog izvora energije poput solarne ne može doći u značajnije vrijeme.

Slijedi pogled na 10 najvećih solarnih farmi na svijetu.

10: Kurnool Ultra Mega Solar Park – Indija

Smješten u okrugu Kurnool, Andhra Pradesh, južna Indija, s operativnim kapacitetom od 1 GW (1000 MW) energije svake godine, što je značajan dio indijskog bruto instaliranog kapaciteta električne energije od preko 350 GW, solarni park štedi procijenjenih 1.892.160 tona CO2 emisije.

Solarni park je partnerstvo države i centralne vlade. 

 9: Solarni park Jichuan – Kina

Gotovo cijeli Jinchuan u kineskoj provinciji Gansu pokriven je solarnim elektranama. Drugi klaster projekata je na jugu, a solarni park zauzima skoro 90 km2 polupustinje zapadno od grada.

Solarni park sada ima 15 elektrana, od kojih sve imaju kombinovani kapacitet od nešto više od 1 GW. Najveća elektrana u Jinchuanu ima više od 200 MW kapaciteta.

8: Datong Solar Power Top Runner Base – Kina

Smješten u Shanxi, Kina, Datong je projekt solarne PV energije od 3 GW. Naručen 2016. godine, projekat je koštao 138 miliona dolara, a razvili su ga China Power International Development i China Three Gorges. Projekat je trenutno u vlasništvu kompanije China Power International Development sa 100% udjela.

Farma će moći da proizvede 3,2 milijarde kilovat-sati solarne energije za 25 godina i smanjiti emisiju CO2 za 2,74 miliona tona.

7: Projekt solarne energije Noor Abu Dhabi – UAE

Najveća svjetska elektrana na jednom mjestu, Noor Abu Dhabi, snabdijeva energijom oko 90.000 domaćinstava sa 1,17 GW.

Ima 3,2 miliona solarnih panela i veličine je 8 kvadratnih kilometara. Farma proizvodi približno 1,2 GW električne energije, smanjujući zavisnost od prirodnog gasa za proizvodnju električne energije i smanjujući karbonski otisak u zemlji za 1 milion metričkih tona godišnje – što je dovoljno da se 200.000 vozila eliminiše sa puta.

Nacionalna energetska kompanija Abu Dabija posjeduje 60% projekta, a Marubeni Corporation i JinkoPower drže po 20%.

6: Solarni park pustinje Tengger – Kina

Solarni park u pustinji Tengger trenutno napaja oko 600.000 domaćinstava sa svojih 43 km2 solarnih panela koji daju snagu od 1,51 GW.

Kapacitet prve faze projekta biće milion kilovata. Kada baza bude u potpunosti operativna, njen godišnji rezultat snage će biti 5,78 milijardi kilovata, što je ekvivalent uštedi od 1,92 miliona tona standardnog uglja svake godine. Ovo je značajno za zemlju koja se u velikoj mjeri oslanja na ugalj za energiju.

5: Benban Solar Park – Egipat 

Košta 4 milijarde dolara, Benban Solar Park je najveća solarna farma u Africi, sa kolosalnim solarnim potencijalom od 6,3 kWh/m2 dnevno. To je ukupno 41 solarna elektrana.

Projektom od 1,8 GW upravlja Uprava za nove i obnovljive izvore energije (NREA), koja je u vlasništvu države. Uključuje niz malih solarnih elektrana koje grade različite kompanije.

Projekat je dio Strategije održive energije egipatske vlade 2030.

4: Solarni park Mohammed Bin Rashid Al Maktoum – UAE

Pustinjska država UAE dom je solarnog parka od 76 km, najvećeg na svijetu, sa trenutnim kapacitetom od 1,63 GW. Ovo planira da poraste na 5GW do 2030. godine.

Solarni park obezbjeđuje struju za 270.000 domova, nadoknađujući ukupno 1,4 miliona tona ugljenika. Razvijen i kojim upravlja Dubai Electricity & Water Authority, solarni park je jedna od ključnih inicijativa Dubaija u strategiji za čistu energiju Dubaija 2050 – za proizvodnju 75% energetskih potreba grada iz čistih izvora do 2050. godine.

3: Solarni park Pavagada – Indija 

Prostire se na 13.000 hektara, Pavagada Solar Park pruža 2,05 GW građanima Indije. Koštajući 2 milijarde dolara, solarni park je razvila Karnataka Solar Power Development Corporation (KSPDCL), zajedničko ulaganje između Karnataka Renewable Energy Development (KREDL) i Solar Energy Corporation of India Limited (SECI) koje je formirano u martu 2015.

Karnataka, država u kojoj se nalazi ovaj solarni park, ima najveći instalirani kapacitet solarne energije među indijskim državama, a slijede Radžastan i Tamil Nadu.

2: Bhadla Solar Park – Indija

Upijajući sunce u indijskoj pustinji Thar nalazi se solarni park Bhadla, koji se sastoji od 14.000 hektara lociranih solarnih elektrana, sa konstantnom proizvodnjom od 2,25 GW (Bhadla sada ukupno ima oko 2,7 GW kapaciteta od nedavnog dodavanja).

Park ima skoro savršene uslove, pri čemu region Radžastana u prosjeku prima 5,72 kWh/m2 sunčevog zračenja svakog dana. Osim toga, solarna farma ima velike koristi od 300 sunčanih dana godišnje.

Bhadla je, kao i neke druge velike solarne farme na ovoj listi, naložena od strane brojnih kompanija da prodaju određene količine solarnog kapaciteta. Na primjer, Indijska korporacija za solarnu energiju održala je aukciju za kapacitet od 25 MW, a 27 kompanija je dalo ponude.

1: Solarni park Golmud – Kina

Sa instaliranom snagom od 2,8 GW, Solarni park Golmud u kineskoj provinciji Qinghai, ima ukupno 80 solarnih elektrana – ovo je dovoljno za napajanje preko milion kuća.

Koštajući ukupno 587,22 miliona dolara, projekat je razvila China Longyuan Power Group, a trenutno je u vlasništvu SDIC Huajing Power Holdings, sa 100% udjela.

Izgradnja Solarnog parka Golmud počela je 2011. godine i završena je 2019. Solarni park koristi fotonaponsku (PV) tehnologiju, sa preko 7,2 miliona solarnih panela instaliranih za proizvodnju električne energije.

Park je povezan sa kineskom državnom mrežom za prenos električne energije, što omogućava distribuciju proizvedene električne energije širom zemlje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here