BiH u carinskom program Evropske unije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine о učestvovanju Bosne i Hercegovine u carinskom programu Unije (Customs), predlagača Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

57

Na ovaj način Bosna i Hercegovina praktično nastavlje učešće u ovom programu, nakon što je Customs 2020. uspješno implementiran u period od  od 2014. do 2020. godine.

Novi sporazum omogućava Bosni i Hercegovini korištenje resursa i znanja EU-a u oblasti carina za lakše integriranje u Evropsku uniju, uz unapređenje administrativnih postupaka u oblasti carina, bolju razmjenu informacija i tehničku podršku u jačanju kapaciteta BiH u ovoj oblasti.

Opći cilj programa Customs je podrška carinskoj uniji i carinskim tijelima u zajedničkom radu i djelovanju kao jednom tijelu kako bi se zaštitili finansijski i privredni interesi EU i njezinih država članica, osigurala sigurnost i zaštita unutar Unije u borbi protiv nepoštene i nezakonite trgovine, uz istovremeno olakšavanje zakonite poslovne aktivnosti.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here