Podrška bh. privredi: Vijeće ministara donijelo odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza roba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, jednoglasno je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2024. godine, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine.

105

Cilj ove privremene mjere je potpora domaćoj privredi i konkurentnijem te povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here