VTK predstavila novi portal za podršku preduzećima u internacionalizaciji poslovanja

Portal VTK/STK BiH nudi sve informacije za internacionalizaciju poslovanja MSP

65

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine predstavila je novi portal, koji je podstranica postojeće stranice www.komorabih.ba.

Na portalu se nalaze sve informacije potrebne za podršku malim i srednjim preduzećima u internacionalizaciji njihovog poslovanja, a realizovan je u okviru projekta „Unapređivanje informacione podrške za internacionalizaciju MSP-a“, kao nastavak postojeće aktivnosti VTK/STK BiH na području podrške internacionalizaciji MSP iz Bosne i Hercegovine.

„Rezultat ove naše projektne aktivnosti je nova podstranica Internacionalizacija MSP na portalu Komore, čime smo na jednom mjestu objedinili sve značajne  informacije za kompanije koje žele internacionalizovati svoje poslovanje“, kazao je Amir Hujić, načelnik Odjeljenja za EU i projekte VTK/STK BiH.

„Također, približićemo im izvore finansiranja EU i omogućiti im poslovno povezivanje i korištenje alata specijalizovanih za podršku internacionalizaciji njihovog poslovanja. Pored navedenog, kompanije će na brz i jednostavan način imati pristup informacijama o propisima, zakonskim regulativama vezanim za uvoz/izvoz roba i usluga, kao i podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni po tržištima i robama“, dodao je Hujić.

Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza VTK/STK BiH, je kazao da se preporukom iz Izvještaja o implementaciji Akta o malom biznisu, koji se odnosi na dimenziju 10 (Internacionalizacija MSP), preporučuje uspostavljanje namjenskog centralizovanog portala za promociju izvoza, a sve u okviru izrade strateških smjernica za podršku razvoju MSP u Bosni i Hercegovini.

Tema projekta „Unapređenje informacione podrške za internacionalizaciju MSP“ je usklađena sa preporukama Akta o malom biznisu i Indeksa politika MSP 2022 (dimenzija 10) i određena je kao prioritet u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ovaj projekat je podržan u okviru projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – SBA u BiH2EU“ koji implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here