Vestager i službeno kandidatkinja za šeficu Evropske investicijske banke

Izvršnoj potpredsjednici Evropske komisije Margrethe Vestager odobren je neplaćeni dopust koji će koristiti tokom kampanje za dužnost predsjednice Upravnog odbora Evropske investicijske banke (EIB) pošto ju je danska vlada službeno kandidirala za to mjesto.

12

Predsjednica Ursula von der Leyen odobrila je neplaćeni dopust izvršnoj potpredsjednici Vestager ističući da se “tokom tog razdoblja i dalje primjenjuju relevantne odredbe Ugovora i Kodeksa ponašanja za članove Komisije”, prenijela je Hina.

Tokom privremenog dopusta dio dužnosti potpredsjednice Vestager, koje se odnose koordinaciju digitalnih politika preuzet će potpredsjednica Vera Jourova, a politiku tržišne utakmice preuzet će komesar Didier Reyndes.

Impresivna karijera

Von der Leyen također je odlučila da potpredsjednik Margaritis Schinas preuzme resor inovacija i istraživanja dok se ne imenuje nova članica Komisije iz Bugarske umjesto Marije Gabriel. Kandidatkinja za tu poziciju Iliana Ivanova u međuvremenu je saslušana pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta.

Dankinja Margrethe Vestager, koja je godinama zadužena za tržišnu politiku i postala je poznata po izricanju velikih finansijskih kazni za digitalne divove poput Googlea i Applea, borit će se za mjesto predsjednice Evropske investicijske banke sa španskom ministricom ekonomije Nadiom Calvino.

Nova predsjendica EIB-a preuzet će dužnost u januaru 2024, a odluku bi sredinom ovog mjeseca trebali donijeti ministri finansija država članica.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here