ECB: Potrošači u eurozoni i idućeg ljeta očekuju slabiji rast plaća od inflacije

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene do idućeg ljeta porasti više od tri posto, a nominalne plaće tek nešto više od jedan posto, pokazalo je mjesečno istraživanje Europske centralne banke (ECB).

26

Idućeg ljeta inflacija bi trebala iznositi 3,4 posto, procijenili su potrošači u ECB-ovoj srpanjskoj anketi, što znači da su njihova očekivanja nepromijenjena u odnosu na anketu iz prethodnog mjeseca.

Za tri godine stopa inflacije iznosit će 2,3 posto, prognoziraju, podigavši procjenu iz prethodnog mjeseca za 0,1 postotni bod.

Anketa pokazuje da se inflacija u eurozoni, po procjeni potrošača, ni za tri godine neće spustiti na ECB-ovu ciljanu razinu od dva posto.

Nominalne plaće trebale bi pak po potrošačima u idućih 12 mjeseci porasti za 1,1 posto, neznatno slabije no što su bili procijenili u lipanjskoj anketi. Nominalna potrošnja trebala bi se povećati za 3,4 posto, u skladu s procjenom iz lipnja.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u idućih 12 mjeseci smanjiti za 0,7 posto, neznatno snažnije no što su pokazala lipanjska očekivanja.

Stopa nezaposlenosti iznosit će idućeg ljeta 11,0 posto, procjenjuju, što bi značilo da bi se trebala više-manje zadržati na sadašnjoj percipiranoj razini.

Tromjesečni podaci pokazuju pak da su šanse za pronalaženje posla u iduća tri mjeseca po ocjeni nezaposlenih ispitanika pale na 22,9 posto, s 26,6 posto u travnju, utvrdio je ECB.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here