Inflacija u BiH usporava deveti mjesec zaredom

Inflacija u Bosni i Hercegovini bilježi daljnje usporavanje i u julu je na godišnjem nivou iznosila četiri posto.

66

Ovo je deveti mjesec zaredom da cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju bilježe pad na godišnjem nivou.Na mjesečnom nivou u julu u odnosu na juni inflacija bilježi pad od 0,2 posto.

Inflaciju i dalje podpiru cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su julu ove u odnosu na juli prošle godine veće za 8,7 posto, potom stanovanje, voda, električna energija, plin (rast 8,7 posto), restorani i hoteli (7,7 posto), ostala dobra i usluge (9,8 posto).

Za pad cijene najviše su zaslužne usluge prijevoza koje su jeftinije 13,2 posto na godišnjem nivou, te odjeća i obuća koje bilježe pad za 5,1 posto.

Predhodno objavljeni podaci entitetskih zavoda za satistiku pokazali su razlike u smirivanju inflacije – godišnja inflacija u FBiH pala je na 2,8 posto u julu, dok se u Repuiblici Srpskoj drži na znatno viših 5,2 posto.

Ukoliko se posmatra prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine, inflacija u BiH je imala rast od 8,5 posto.

Silazna putanja inflacije očekuje se i u narednim mjeescima, iako bi moglo doći do suprotnih kretanja s rastom cijena energenata i daljnjim rastom cijena hrane.

Posljednje prognoze Centralne banke BiH iz juna ove godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za ovu godinu. Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu, prema ovoj instituciji, iznosi 8,3 posto, dok su očekivanja za 2024. godinu 5,5 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here