Kako i sam naziv kaže, BH Telecom je jedan od predvodnika inovacija i tehnološki lider u BiH, a kroz platformu BH TechLab napravljen je još jedan korak naprijed ka pokretanju pozitivnih promjena u bh. društvu.

Prisutni su imali priliku poslušati prezentacije najaktuelnijih projekata koje je BH Telecom pokrenuo s ciljem unaprijeđenja poslovanja, smanjenja vlastitog karbonskog otiska, reduciranja troškova utroška energije te razvijanja pametnih rješenja koja će koristiti široj zajednici.

Alisa Hodžić, specijalista za razvoj sistema upravljanja u Izvršnoj direkciji za informacione tehnologije i aktivna članica BH TechLab platforme, otvorila je radionicu prezentacijom „e-Račun“ sa ciljem da široj javnosti predstavi pilot projekat istoimenog naziva, navodeći uspješne primjere implementacije rješenja i digitalizacije poslovanja.

“BH Telecom, kao kompanija u javnom vlasništvu, kontinuirano ulaže resurse u unapređenje poslovnih procesa i digitalizaciju u našoj zemlji, te je zasigurno jedan od pionira u navedenim poslovima. U saradnji sa domaćom privatnom kompanijom, implementirani pilot projekat e Račun pokazao je kako je moguće značajno olakšati poslovne procese i unaprijediti sigurnu razmjenu podataka između poslovnih subjekata u zemlji”, istakla je Hodžić.

Inovativno rješenje poput ovoga će pridonijeti uštedi vremena i novca, a ujedno i znatno utjecati na očuvanje okoliša. Korištenjem GS1 EDI standarda cilj je postići najviši mogući nivo automatizacije putem integrisane razmjene podataka, izbjegavajući pritom fizičke i papirnate poslovne transakcije. Smanjeni su troškovi isporuke i obrade računa, a transakcije se provode u stvarnom vremenu. Standardizacija povećava tačnost i nema pogrešaka prilikom obrade podataka, pristup zaprimljenim i arhiviranim računima je brz i jednostavan, a korištenje e-Računa moguće je bilo gdje u svijetu. BH Telecom ima u planu da ovu uslugu ponudi svim kompanijama koje žele iskoristiti ovakav način preuzimanja računa. Također, BH Telecom će pružati stručnu podršku korisnicima usluge.

Poseban dio radionice bio je posvećen predstavljanju projekata koje kompanija BH Telecom provodi kada je riječ o energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije. Već su započeli s aktivnostima za izgradnju solarnih elektrana na više lokacija.

Fatima Skaka-Čekić, koordinator za planiranje i razvoj tehnologija i servisa BH Telecoma i aktivna članica BH TechLab tima, održala je prezentaciju na temu “Energetska efikasnost“ te istakla da je BH Telecom pokrenuo postupak nabavke fotonaponskih sistema za 30 baznih stanica kao proširenje postojećih sistema napajanja baznih stanica (hibridno napajanje) za pokrivanje elektroenergetskih potreba baznih stanica. Nakon uspješne realizacije ovog projekta te nakon perioda praćenja proizvodnje i potrošnje solarne energije, planiran je nastavak širenja alternativnih izvora napajanja i za ostale pogodne lokacije.

“BH Telecomova strategija uključuje više paralelnih projekata za povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije ugljendioksida (CO2), a jedna od inicijativa je korištenje solarne energije za nadomještanje potreba za strujom iz niskonaponske distributivne mreže. Također, pored modernizacije opreme i smanjenja potrošnje električne energije, izvršeno je i uvođenje devet e-punionica što smatramo izuzetno bitnim projektom kada je u pitanju poboljšanje e-mobilnosti”, rekla je Skaka-Čekić.

U drugom dijelu radionice, posjetioci su mogli saznati jako korisne informacije kada su u pitanju inovacije koje pomažu redukciji CO2 i borbi protiv klimatskih promjena. IT i digitalni startupi u cijelom svijetu imaju značajnu ulogu kada govorimo o zaštiti okoliša, stoga je kompanija BH Telecom dio svojih resursa usmjerila ka podršci razvoja startupa i inovativnih ICT rješenja kroz BH TechLab platformu.

“Inovacije dolaze iz različitih oblasti, a uglavnom su povezane sa digitalizacijom industrije, IoT rješenjima i prediktivnim analitikama koje pomažu u identifikaciji budućih problema. Ove inovacije omogućavaju da naše navike i potrebe u privatnom i poslovnom životu koje danas proizvode velike količine CO2, a da mi toga nismo ni svjesni, budu zadovoljene na drugi, ekološko prihvatljiviji način, naglasila je u svom obraćanju Belma Mujadinović, Product Owner BH Telecomove platforme za investiranje u ICT startupe BH TechLab.

Investicioni kapacitet BH TechLaba je 15 miliona KM, a učesnici su tokom Q&A dijela radionice mogli saznati mnoštvo korisnih informacija kada je u pitanju aplikacija za podršku razvoju inovativnih rješenja.

BH TechLab je najveća domaća platforma za investiranje u tehnološke startupe i jedinstvena je u tom pogledu jer, pored obezbjeđenja novčanih investicija, nudi i vlastite platforme i resurse za testiranje ideja svakome ko ima beta verziju svog proizvoda.

Belma Mujadinović je ispred BH TechLab platforme uputila poziv svima onima koji imaju inovativnu ideju ili vlastiti beta proizvod da putem društvenih mreža ili e-maila kontaktiraju BH TechLab tim, a kako bi u konačnici zajedno napravili optimalnu podršku za njihov razvoj i plasiranje na tržište.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here