Uvećanje glasačkog udjela BiH u IDA-i

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, donijelo je Odluku o odobravanju sredstava tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu Ministarstvu finansija i trezora BiH.

22

Na ovaj su način odobrena sredstva za finansiranje povećanja glasačkog udjela BiH u Međunarodnom udruženja za razvoj (IDA) u iznosu 500.000 KM.

Ranije je Vijeće ministara BiH iskazalo interes za uvećanje glasačkog udjela u IDA-i na dobrovoljnoj osnovi.

Na ovaj se način želi doprinijeti rastu međunarodnog ugleda ВiH, jačanju njenog рoložaja u Grupaciji Svjetske banke te povećanju  bh. glasačke snage u IDA-i.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi Informaciju  o tekućoj rezervi Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Vijeće ministara BiH također je na vnarednoj sjednici, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH donijelo Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota od 50.000 tona u 2023. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje, u cilju zaštite prehrambene industrije u BiH.

Pored jačanja jedine domaće šećerane u Brčko distriktu BiH, na ovaj način se štite i domaće kompanije koje u prehrambenoj industriji koriste šećer kao ulaznu sirovinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here