Naslovnica Ekonomija Transport EU predlaže zakone za zeleniji transport robe

EU predlaže zakone za zeleniji transport robe

Evropska komisija je predstavila paket zakona koji bi trebalo da smanje karbonski otisak i birokratiju u pregraničnom transportu robe.

49

Tri zakona su dio “Paketa za ekološki transport tereta”, koji ima za cilj da prebaci teret sa drumskih na željezničke i vodne puteve, podstakne kupovinu kamiona sa niskim emisijama gasova i učini lakšim i preciznijim izračunavanje ugljičnog otiska teretnih putovanja.

Teretni transport u EU ima godišnji promet od 938 milijardi evra i odgovoran je za oko 30 odsto emisija iz drumskog saobraćaja, piše “Euraktiv”.

Šef Zelenog dogovora za EU, Frans Timermans opisao je ovaj prijedlog kao sredstvo kojim se osigurava da se “tovarom rukuje na najodrživiji mogući način, bilo da se putuje kamionom, vozom ili baržom”.

Kako je navela Evropska komisija, ne postoji standardni okvir za transportne kompanije za izračunavanje emisija ugljen-dioksida što može da dovede do neslaganja u izvještajima i olakša pojavu manipulacije u zelenom marketingu kako bi se stvorila percepcija o ekološkoj odgovornosti organizacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here