Njemačka industrija ponovno s više narudžb

Više od polovice rasta u maju rezultat je značajnog povećanja nestabilnih narudžbi za druga vozila, poput brodova ili aviona.

28
epa08416438 Workers wearing protective face masks and gloves work in the production of the 'Taycan' electric sports cars at an assembly line of German car manufacturer Porsche in Stuttgart, Germany, 12 May 2020. Many companies are boosting their efforts to secure the health and safety of their employees following the resumption of work after shutting down production during the lockdown to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/RONALD WITTEK
Zbog brojnih velikih narudžbi, njemačke industrijske firme su maju dobile znatno veći opseg narudžbi od očekivanog. U odnosu na april dobili su 6,4 posto više narudžbi, objavio je danas Federalni zavod za statistiku. Rastu su najviše pridonijele velike narudžbe, bez kojih bi rast iznosio samo 3,2 posto.
Rast potražnje bio je više-manje ravnomjerno raspoređen između Njemačke i inozemstva. Distribucija po različitim grupama proizvoda, s druge strane, mnogo je neuravnoteženija: potražnja za investicijskim proizvodima kao što su strojevi porasla je za velikih 12 posto. Za proizvodima za međufaznu potrošnju nešto je manja potražnja nego u aprilu.

Prema njemačkom Ministarstvu ekonomije, ove brojke ukazuju na stabilizaciju situacije. Potražnja za investicijskim proizvodima primjetno raste u zemlji i inozemstvu. Ministarstvo je pozitivno ocijenilo rast narudžbi osobnih automobila i autodijelova (+8,6 posto), kao i farmaceutskih proizvoda (+5,7 posto).

Ekonomisti su manje entuzijastični. Trend je i dalje usmjeren prema dole, objasnio je za njemačku novinsku agenciju dpa Ralph Solveen iz Commerzbanka. Više od polovice rasta u maju rezultat je značajnog povećanja nestabilnih narudžbi za druga vozila, poput brodova ili aviona. Thomas Gitzel iz VP banke čak je situaciju s narudžbama ocijenio kritičnom: iako je količina narudžbi već u maju prošle godine bila niska, bila je 4,3 posto niža nego u maju ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here