Voće
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je jučer da je u Gradišci gotovo 40 odsto voćarske proizvodnje u RS-u, da je godina veoma izazovna i da rod sigurno neće biti planiranog kapaciteta, niti očekivanog kvaliteta, ali da će voćari sigurno imati podršku Republike i resornog ministarstva i da je za tu proizvodnju planirana podrška od deset miliona KM iz agrarnog budžeta.

Minić je naveo da se osam miliona KM odnosi na kapitalne investicije, a dva miliona KM na direktnu podršku.

“Podrška resornog ministarstva za voćarski sektor prošle godine bila je 1,4 miliona KM, a ove godine će biti dva miliona KM. Iznos za kapitalne investicije za voćare prošle godine bio je 4,6 miliona KM, a ove godine više od osam miliona KM. Pričamo o 10 miliona KM iz agrarnog budžeta za podršku ovoj vrsti proizvodnje”, istakao je Minić.

On je naglasio da su na području Gradiške najveći voćarski proizvođači i dijelom najznačajniji kapaciteti kada je riječ o hladnjačama, kao i najveći otkupljivači.

“Generalno problem neće biti sa otkupom i plasmanom proizvoda, ovdje imamo problem zbog klimatskih promjena, rod neće biti u planiranom kapacitetu, niti očekivanog kvaliteta”, rekao je Minić novinarima i dodao da se o cijeni uvijek može razgovarati.

On je naveo da je jedna od tema današnjeg razgovora sa voćarima bila osiguranje usjeva i da je informisan o tome da su svi ugovori o osiguranju koje voćari imaju neadekvatni i ne podržavaju sistem naknade štete, jer su koncipirani tako da se zaključuju tek u fazi pupanja voća, te da šteta mora biti sto odsto da bi bila isplaćena.

Minić je dodao da je, među brojnim temama, razgovarano i o distribuciji.

“Ovo je bila i jedna od tema razgovora sa premijerom. Imamo posrednike koji se pojavljuju kao nakupci između naših proizvođača i tržnih centara. Neko otkupljuje jabuku po jednoj cijeni, ta jabuka je tri puta skuplja u tržnom centru, a za nju taj koji je prodaje nije platio porez na dohodak koji je ostvario, što znači da smo tu svi na gubitku i ovdje se moraju uključiti nadležne institucije”, napomenuo je Minić.

On smatra da je potrebno da se voćari organizuju i da postoje dva-tri centra odakle će se vršiti distribucija, kao i da se napravi nivelacija cijena koja bi doprinijela tome da oni imaju rentabilnu proizvodnju.

Minić je naglasio da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u cijelosti ispoštovati agrarni budžet od 180 miliona KM.

“Sredstva će sigurno biti uplaćena na račune poljoprivrednih proizvođača”, dodao je Minić.

On je napomenuo da agrarni budžet nikada nije bio veći, te da na početku godine, koja nije obećavajuća, ima mnogo zahtjeva koji se odnose na dodatna sredstva.

Minić je dodao da postoje i primjedbe da je raspodjela sredstava neravnomjerna i da mljekari dobijaju najviše, a da su najnezadovoljniji.

On je rekao da je danas održan sastanak sa voćarima, sutra će biti sa ratarima, a u četvrtak, 15. juna, sa mljekarima, i dodao da će biti razmotreni svi zahtjevi, ali da je potrebna i solidarnost.

Minić je istakao da poljoprivredni proizvođač iz Republike Srpske treba da bude zaštićen, da domaći proizvod bude u vrtićima, da bude stimulisan, i da će poljoprivrednici tada imati sigurnost, uređeniji otkup i način plasiranja proizvoda.

“Moraćemo da shvatimo šta je prioritet za Republiku Srpsku, šta je domaći proizvod, podrška domaćem proizvođaču. Zajedno sa Udruženjem voćara smo se obratili i Savjetu ministara da dobijemo određene zaštitne mjere da bi ne bi bilo prekomjernog uvoza”, naglasio je Minić.

On je rekao da je potrebno propisima regulisati zaštitu domaćeg proizvoda, konzumiranje proizvoda, preradu na gazdinstvu, tržišne viškove, dati podršku da poljoprivredna gazdinstva budu samoodrživa, da planiraju proizvodnju i da znaju šta mogu očekivati od Vlade Republike Srpske.

“Mi, nažalost, nemamo mogućnost da na nivou BiH donesemo neke adekvatne, relevantne zaštitne mjere. Svaki put je iz Republike Srpske, posredstvom republičkih udruženja, resornog ministarstva, to bilo delegirano. Kao rješenje vidim to da sve vrste naših poljoprivrednih proizvoda imaju zaštitu u određenom periodu, da bi proizvođači mogli opstati i distribuisati svaki poljoprivredni proizvod. Ovo iziskuje nešto za šta Republika Srpska trenutno nema kapacitet”, naveo je Minić, koji očekuje da će se nakon nedavne zajedničke sjednice entitetskih vlada krenuti u pravcu realizacije projekata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here