Naslovnica Vijesti EU Njemačka: Oštar pad industrijskih narudžbi u martu

Njemačka: Oštar pad industrijskih narudžbi u martu

Njemačka industrija zabilježila je u martu najveći mjesečni pad narudžbi od početka pandemije, objavio je u petak Savezni ured za statistiku. Vlada je i dalje optimistična, a ekonomisti nisu.

20

Narudžbe su od februara do marta pale za 10,7 posto, najviše od aprila 2020. Tada je pad dosegao točno 11 posto.

U januaru i februaru broj narudžbi bio je u plusu, a industrija je u prvom tromjesečju također dosegla pozitivan bilans od 0,2 postotna boda, nakon recesije iz posljednjeg kvartala 2022, prenio je Seebiz.

Statističari izdvajaju martovski pad narudžbi u brodogradnji, proizvodnji aviona i vojnih vozila od 47,4 posto, rast poslovanja od 55 posto u februaru.

Manje narudžbi primili su i vitalni sektori automobilske, metalske i strojevarske industrije.

Unatoč snažnim oscilacijama, Ministarstvo ekonomije ostaje pri prognozi rasta u tekućoj godini. Nakon slabog zadnjeg prošlogodišnjeg tromjesečja i nestabilnog početka ove godine, oporavak privrede ipak se očekuje u ostatku 2023. godine, objavilo je ministarstvo.

S druge strane, glavni ekonomist Commerzbank Jörg Krämer kaže da globalni rast kamatnih stopa potiče rizike s kojima se suočava izvozno orijentirana njemačka privreda.

Osim toga, pozitivan bilans iz prvih mjeseci godine djelomično je popunjen zaostalim narudžbama iz razdoblja nedostatka proizvodnog materijala, dodao je Kremer.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here