Na godišnjoj razini inflacija u SAD-u iznosila je prošlog mjeseca 8,2 posto, što je pad od vrhunca od oko 9,0 posto u junu, ali se još uvijek kreće blizu najviših razina iz ranih 1980-ih, javlja CNBC.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, ubrzala je rast u septembru za 0,6 posto u odnosu na august, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 6,6 posto, što je njezina najviša međugodišnja razina od augusta 1982.

Službeni podaci o inflaciji odmah su uzdrmali financijska tržišta, s padom terminskih dionica i porastom prinosa na riznice SAD-a kako trgovci cijene unaprijed u iščekivanju onoga što će vjerojatno biti još jedno agresivno povećanje stopa od strane Federalnih rezervi na nadolazećoj sjednici.

Opet je veliki skok cijena hrane pogurao inflaciju. Indeks hrane na mjesečnoj razini porastao je za 0,8 posto, jednako kao u augustu, te za 11,2 posto u odnosu na godinu ranije.

Rast cijena hrane pomogao je nadoknaditi pad cijena energije od 2,1 posto, što uključuje i pad cijena benzina od 4,9 posto.

Pozorno promatrani troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu potrošačke inflacije, porasli su 0,7 posto u odnosu na augusti 6,6 posto na godišnjoj razini.

Velik rast cijena zabilježile su i usluge prijevoza, s rastom od 1,9 posto na mjesečnoj i 14,6 posto na godišnjoj razini. Cijene zdravstva u rujnu su porasle za 1,0 posto.

Rastuće cijene još su jedna loša vijest za radnike, čije su prosječne plaće po satu pale za 0,1 posto prilagođeno inflaciji na mjesečnoj razini, dok su pale za 3,0 posto na godišnjoj razini, navodi BLS u zasebnom priopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here