Cijena dizela pada širom svijeta

Cijena dizela pada širom svijeta dok trgovci vagaju uticaj potencijalne nove kvote za kineski izvoz goriva.

80

Evropski “ICE gasoil crack”, koji mjeri cijenu dizela u odnosu na ugovore za sirovu naftu, pao je na najniži nivo u više od mjesec dana. Marže za dizel gorivo su oštro pale u SAD i Singapuru.

Kinesko ministarstvo trgovine moglo bi uvesti izvoznu kvotu goriva od 1,5 miliona tona u četvrtoj raspodjeli, rekao je ranije industrijski konsultant OilChem. Nejasno je koliki bi dio ove kvote goriva bio dizel.

Iako je količina relativno mala u poređenju sa ukupnim kineskim izvozom goriva, dodatna kvota signalizira slabljenje izgleda potražnje za naftom u najvećoj privredi Azije, rekli su trgovci. Kineska striktna politika “Covid-Zero” znači da je prijetnja od zatvaranja zbog virusa uvjek prisutna.

Dizel se redovno prevozi širom svijeta tankerima za naftu, tako da veća ponuda i naknadno niže cijene u jednoj regiji utiču na druga tržišta. Iako su marže pale, one su i dalje visoke prema istorijskim standardima. U Evropi je cijena ICE dizela oko 11.45 sati po singapurskom vremenu iznosila oko 35 dolara po barelu – što je otprilike trostruko više od petogodišnjeg sezonskog prosjeka. Singapurski 10ppm u odnosu na sirovu naftu iz Dubaija bio je blizu 33 dolara po barelu.

Potencijalna izvozna kvota od 1,5 miliona tona iznosila bi oko 11,2 miliona barela, da je sve u pitanju dizel. Ove godine Međunarodna agencija za energiju procjenjuje svjetsku dnevnu potražnju za dizelskim gorivom na nešto više od 28 miliona barela dnevno.

Kineski bruto izvoz dizela, benzina i kerozina zaostaje za nivoom od pre godinu dana za oko 580.000 barela dnevno do ove godine, objavila je IEA.

Agencija je smanjila svoja očekivanja za ovogodišnje kineske rafinerije u svom mjesečnom izvještaju o tržištu nafte u srijedu, a takođe očekuje godišnji pad ukupne potražnje u zemlji. Predviđeni godišnji pad u rafinerijskom prometu je “bez presedana”, a očekivalo se da će posljedični nedostatak snabdijevanja biti nadoknađen manjim izvozom proizvoda.

Zajedno s potencijalnom kineskim snabdijevanje, tržište dizela takođe se suočava s pritiscima na strani potražnje.

“U Evropi postoji potencijal za racionalizaciju energije zimi, što će takođe uticati na putovanje na posao i industriju, ključne sektore potražnje za dizelom”, rekao je Jonathan Leitch, naftni analitičar u Turner, Mason & Co. “Postoje i brige da će visoka inflacija s rastućim kamatnim stopama donijeti recesiju, smanjujući industrijsku proizvodnju, a time i potražnju.”

IZVORBloomberg Adria
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here