Energetska kriza u Velikoj Britaniji “gora od pandemije”

Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro će morati pronaći odgovor na ogromne račune za energiju ili riskirati humanitarnu krizu.

79

Ali zamrzavanje cijena plina i struje tokom sljedeće dvije zime moglo bi vladu koštati više od 100 milijardi funti (118 milijardi dolara), više nego što je potrošila na isplatu plata milionima ljudi tokom pandemije.

Ranije ove godine, vlada Ujedinjenog Kraljevstva pokušala je zaštititi domaćinstva od 90 posto očekivanog povećanja računa za energiju, kroz smanjenje poreza, popuste na račune za energiju i direktna plaćanja.

Ali cijene prirodnog plina i električne energije od tada su porasle, kao i prognoze budućih povećanja.

Istraživači s Instituta za vladu rekli su u utorak da će vlada morati potrošiti dodatnih 23 milijarde funti (27 milijardi dolara) kako bi zaštitila domaćinstva od oko 90 posto očekivanog porasta računa za energiju do aprila 2023.

Nadoknađujući isti udio za godinu do aprila 2024. koštao bi još 90 milijardi funti.

Ta prognoza poklapa se s cijenom prijedloga Scottish Powera, jedne od najvećih britanskih energetskih firmi.

Pozvala je britansku vladu da zaštiti milione domaćinstava zamrzavanjem njihovih računa na dvije godine, navodi se u izvještaju Financial Timesa.

Prosječni godišnji račun trenutno iznosi 1.971 funti (2.318 dolara) – što je povećanje od 54 posto do sada ove godine – ali predviđa se da će preći 3.500 funti (4.117 dolara) kada se u petak odredi gornja granica cijene za posljednja tri mjeseca ove godine. Analitičari Auxilionea, istraživačke firme, kažu da bi prosječno domaćinstvo moglo plaćati čak 6.433 funte (7.579 dolara) godišnje za prirodni plin i struju koji će stići sljedećeg proljeća ako vlada ne intervenira.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here