Za Srbiju od novembra nema ruske nafte, šta će biti s BiH?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija od 1. novembra biti pod sankcijama za rusku naftu.

116

“Šta ćemo sa naftom, od 1. novembra nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama”, rekao je Vučić.

Vučić je i ranije najavljivao ove sankcije te je rekao da će one izvući 600 miliona dolara iz džepa Srbije, jer je ruska nafta najjeftinija.

“Samo uvođenjem sankcija ruskoj nafti direktno su iz našeg džepa uzeli 600 miliona dolara. 600 miliona dolara direktno iz džepova građana Srbije, to je u roku od godinu dana. To bi ljudi u Srbiji trebali znati. Kirkuk, iračka nafta, je 31 dolar po barelu skuplja”, rekao je Vučić ranije.

BiH koristi rusku naftu

U ovom trenutku nema informacija šta najesen čeka BiH. No, s obzirom da se u BiH koristi uglavnom ruska nafta, koja se pritom uvozi preko EU, sigurno će doći do problema, piše BiznisInfo.

Podsjetimo, Vijeće EU je u junu 2022. donijelo šesti paket sankcija kojim se, među ostalim, zabranjuje kupovina, uvoz ili prenos sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

Ta će se ograničenja početi primjenjivati postepeno: unutar šest mjeseci kad je riječ o sirovoj nafti te unutar osam mjeseci kad je riječ o drugim rafiniranim naftnim derivatima.

Predviđena je privremeno izuzeće za uvoz sirove nafte koja se isporučuje naftovodom u one države članice EU-a koje su zbog svog geografskog položaja naročito ovisne o opskrbi iz Rusije i nemaju održivu alternativu.

Budući da se većina ruske nafte koja se isporučuje u EU prevozi morskim putem, do kraja godine tim će se ograničenjima obuhvatiti gotovo 90 posto uvoza ruske nafte u Evropu.

Doći će do rasta cijena

Bosna i Hercegovina (BiH) nema vlastitu rafineriju nafte i u cijelosti je ovisna o uvozu goriva koja su gotovo u potpunosti proizvedena preradom ruske nafte. BiH ne prijete nužno nestašice nakon sankcija Evropske unije Rusiji, ali rast cijena je izvjestan.

BiH se dizelom i benzinom opskrbljuje uglavnom iz četiri pravca – susjednih Hrvatske i Srbije, potom Italije te Grčke. Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata u entitetu Federacija BiH, kazao je ranije za RSE da rafinerije iz spomenutih zemalja koriste gotovo u potpunosti rusku sirovu naftu.

Bošković je dodao da samo menadžment rafinerija zna kakav će udio biti nakon zapadnih sankcija prema Rusiji. Za rafinerije je to dio poslovne tajne.

Sankcije EU na rusku naftu će utjecati na rast cijena nafte i kod nas, kazao je ranije ekonomista Zoran Pavlović.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here