Udvostručena ulaganja u poslovne zone

Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojiće ove godine 600.000 maraka za podršku razvoju poslovnih zona na području Unsko-sanskog kantona, što je dvostruko više nego protekle godine, potvrdila je Samra Mehić, ministrica privrede u Vladi USK.

90

“Ova sredstva biće na raspolaganju gradovima i općinama i oni će moći, putem javnog poziva, aplicirati za dodjelu ovih sredstava, a potom ih usmjeriti ka poslovnim subjektima. U proteklom periodu se pokazalo da unapređenja i ulaganja u poslovne zone direktno doprinose stimulaciji privrede”, istakla je Mehićeva.

Prema njenim riječima, u poslijeratnim godinama poslovne zone u ovdašnjim lokalnim zajednicama privukle su značajan broj investitora, a zadatak vlasti i nadležnih institucija je da se takve zone opreme svom neophodnom infrastrukturom za funkcionisanje privrednih subjekata. Jedna od takvih je i poslovna zona “Kombiteks” u Bihaću, gdje trenutno posluje dvadesetak preduzeća, ali je problem još neuređena infrastruktura, a posebno pristupne komunikacije.

“Asfaltiranjem pristupnog puta i javnom rasvjetom značajno bi se poboljšali uslovi poslovanja na ovome prostoru i nadamo se kako će to biti prioritet kantonalnim i gradskim vlastima. Često se moramo crveniti kada nam dođu partneri iz inostranstva i vide makadamski put koji koristimo”, kaže Dino Kišmić, jedan od investitora u pomenutoj poslovnoj zoni, koja je nastala na razvalinama nekadašnjeg istoimenog preduzeća.

Uređenje infrastrukture očekuje i poslovna zona Šejkovača, nadomak Sanskog Mosta, u kojoj danas djeluje više od 30 malih i srednjih preduzeća te zapošljavaju značajan broj radnika. Ona je formirana  u poslijeratnom periodu na zapuštenom i močvarnom području, gdje se nalazio veliki broj divljih deponija. Lokalne vlasti su ovo zemljište uredile, a potom su građevinske parcele po vrlo povoljnim uslovima prodate investitorima, a u međuvremenu unapređivana je infrastruktura.

Inače, privreda Unsko-sanskog kantona, prema statističkim podacima u prvih šest mjeseci ove godine, doživljava značajan ekonomski oporavak od posljedica pandemije virusa korona, što je opet rezultat oporavka ekonomije u zemljama Evropske unije, za koju su kooperantskim odnosima vezana ovdašnja preduzeća.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here