BH Telecom 11. međunarodni fudbalski turnir “Igraj fudbal, živi život” počinje u petak

Promocija glavnog grada BiH, osam ekipa borit će se za prestižan trofej

253

BH Telecom 11. međunarodni fudbalski turnir pod nazivom“Igraj fudbal, živi život” ove godine će se održati od petka 10. do nedjelje 12. juna u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Trening centra Igman Ilidža i u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u sklopu programa manifestacije „Novogradski dani 2022“. Titulu najboljeg brani FK Sarajevo koje je prošle godine u finalu savladao Široki Brijeg rezultatom 2:1. U dosadašnjih deset turnira Željezničar i Sarajevo su po tri puta dotakli vrh, dok su po jednom na tronu bili Rad, Crvena zvezda, Vardar i MTK iz Budimpešte.

Kao i do sada organizator ovog događaja je Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva, a generalni sponzor je BH Telecom. Dakako, pravo nastupa imaju igrači do 16 godina, a ove godine, turnir ponovo ima međunarodni karakter. Bez dvojbe, kvalitetne ekipe iz Evrope, regije i BiH nastupat će na ovom, već sada možemo reći, izuzetno kvalitetnom nadmetanju. Oko 200 maldih igrača  iz 8 ekipa će nastupati na ovom takmičenju. Također, turnir je odlična prilika za klubove i mlade fudbalere da pokažu kvalitet, a ovo takmičenje promoviše grad Sarajevo, omladinski fudbal i zdrav način života.

Pogledajte kompletan raspored turnira

Na 11. turniru “Igraj fudbal, živi život” grupu A čine: FKSarajevo, Mura (Murska Sobota – Slovenija), FC Slovacko ( Ursko Hradište – Češka Republika) i Borac (Banja Luka).

U grupi B nadmetat će se Željezničar (Sarajevo), Lokomotiva (Zagreb), Akademija Pandev (Strumica – Sjeverna Makedonija) i Velež (Mostar).

Utakmicom iz grupe A Sarajevo – Mura ,koja se igra u petak u 10:30 sati u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, otvorit će se ovaj  renomirani turnir utakmicom 1. kola. Istoga dana u 12:30 sati snage će u grupi B odmjeriti Željezničar – Lokomotiva Zagreb. A dvoboj je na programu na istom stadionu kao i pomenuti par grupe A. Također, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” istoga dana u popodnevnom terminu u grupi A snage će odmjeriti Borac – Slovačko u 16:00 sati, dok će u grupi B u 18:00 igrati Velež- Akademija Pandev.

U subotu 11. juna na programu je 2. kolo. Tako će na stadionu Trening centra Igman Ilidža u grupi A u 9:00 sati snage će odmjeriti Mura – Slovačko, dok će u istom terminu u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” igrati Sarajevo – Borac.

U grupi B u 11:00 sati na stadionu Trening centra Igman Ilidža na programu je dvoboj Lokomotiva Zagreb – Akademija Pandev, dok će u istom terminu u u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” biti okršaj Željezničar Velež.

Također, 11. juna je na programu i 3. kolo turnira. U grupi A u 15:00 sati snage će odmjeriti Bora – Mura (Centar ”Safet Zajko”), dok će u16:00 sati igrat će Slovačko – Sarajvo (TC Igman Ilidža). U grupi B u 17:00 sati na programu je okršaj Velež- Lokomotiva Zagreb (Centar ”Safet Zajko”), dok u 18:00 sati igraju Akademija  Pandev – Željezničar (TC Igman Ilidža).

U nedjelju 12. juna u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u 9.00 sati na programu je meč za treće mjestogdje će igrati drugoplasirane ekipe grupe A i B, dok je finale na istom mjestu u 11:00 sati, a snage će odmjeriti pobjednici grupa A i B.

Nekada su na turniru igrali igrači koji danas nastupaju u jakim evropskim ligama

Podsjetimo, ovaj događaj svojom organizacijom prvi u regionu počeo s okupljanjem mladih nogometaša i klubova još 2012. godine. Vremenom je postao prepoznatljiv brend u regionu i Starom kontinentu s pohvalama klubova koji su do sada na njemu nastupali. Svojom organizacijom turnir je do sada unaprijedio odnose klubovima iz regiona, a veliki broj djece je animirao da se bave sportom, što je bio i jedan od ciljeva.Također, treba naglasiti da su prethodnih godina ,između ostalih,na ovom događaju učestvovali Tin Jedvaj, hrvatski reprezentativac i aktuelni član ekipe Lokomotiv Moskva, Marko Grujić, srbijanski reprezentativac i aktuelni član Porta, kao i Andrej Đokanović (Sarajevo), Selmir Pidro (St. Louis CITY – SAD), Vladan Kovačević ( Rakow – Poljska), Marko Dabro (Beijing Guoan – Kina).

Prethodnih godina organizovan je i turistički obilazak grada, a mladi nogometaši su bili oduševljeni okruženjem i samim prijemom u gradu na Miljacki. Glavni grad BiH je do sada široj javnosti u regionu i Evropi, putem mladih ambasadora, predstavljen kao sportski, kulturni i turistički centar.

Pred početak 11. turnira organizator vjeruje kako će i ove godine utakmice ponuditi borbu za svaki centimetar terena i da ćenajbolji tim na kraju osvojiti prvo mjesto.

Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:

2012. godine – Željezničar, a Tin Jedvaj bio je najbolji igrač turnira
2013. godine – Rad (Beograd), a Marko Grujić bio je najbolji igrač turnira
2014. godine – Crvena zvezda, a Anes Vazda bio je najbolji igrač turnira
2015. godine – Željezničar, a Denis Žerić bio je najbolji igrač turnira
2016. godine – Sarajevo, a Stefan Mihajlović bio je najbolji igrač turnira
2017. godine – Sarajevo, a Armin Imamović bio je najbolji igrač turnira
2018. godine – Vardar (Skoplje), a Andrija Krivokapić bio je najbolji igrač turnira
2019. godine – MTK Budapest, a Gabriel Groznica bio je najbolji igrač turnira            
2020. godine – Željezničar, a Armin Ramić najbolji igrač turnira
2021. godine – Sarajevo, a Bakir Nurković najbolji igrač turnira.                                           

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here