Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

Ekonomski odnosi između Italije i Bosne i Hercegovine, zbog komplementarnosti ekonomskih sistema, rezultirali su činjenicom da je Italija drugi najveći komercijalni partner u BiH

111

Svečanim prijemom koji je održan u sarajevskom hotelu Radon Plaza zvanično je započelo sa radom Udruženje italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini. Cilj udruženja je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje bh i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH. Osnivači su Ambasada Republike Italije u BiH, te Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina, Bosancar d.o.o. Bosanska Krupa, R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad, Bytres d.o.o. Prijedor i Ella Textile d.o.o. Gradiška, koji su ujedno i prvi članovi ovog Udruženja.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza istaknuo je kako je “Ambasada snažno podržala inicijativu za stvaranje platforme za udruživanje italijanskih kompanija u Bosni i Hercegovini”. “To je zapravo projekt koji može povećati sinergiju između naših privrednih subjekata i suradnju s nadležnim tijelima u zemlji, pridonoseći daljnjoj konsolidaciji izvrsnih bilateralnih odnosa između Italije i BiH,” dodao je Di Ruzza.

U tom kontekstu, ambasador je podsjetio kako je Italija 2021. godine postala prva zemlja izvoznica u Bosnu i Hercegovinu i kako na ovom tržištu djeluje ogromna i razgranata mreža italijanskih kompanija koje su se spretno etablirale u različitim proizvodnim sektorima ili kroz direktna ulaganja ili uspostavljanje zajedničkih ulaganja s lokalnim partnerima. “Stvaranje Udruženja italijanskih privrednika u BiH stoga je u punoj koherentnosti s intenzitetom i dinamikom ekonomskih odnosa dviju zemalja”, zaključio je Di Ruzza.

Ekonomski odnosi između Italije i Bosne i Hercegovine, zbog komplementarnosti ekonomskih sistema, rezultirali su činjenicom da je Italija drugi najveći komercijalni partner u BiH, te da postoji oko 80 italijanskih kompanija koje su osnovane direktnim ili zajedničkim ulaganjem i koje broje više od 10.000 zaposlenih. Pretežno su orijentisane na proizvodnju odjeće i obuće, te hemijske, mašinske, metalurgijske, građevinske i dizajnerske djelatnosti. Tradicionalno tu su automobilska i tekstilna industrija, ali posljednjih godina i IT sektor. Bitno za spomenuti je i italijansko prisustvo u bankarskom sektoru koje je na značajnom nivou, jer oko 30% bh. bankarskog tržišta pokriveno je s grupama Intesa Sanpaolo i Unicredit.

Shodno tome, u svrhu razvijanja i unaprjeđivanja odnosa između italijanskih i bh. privrednika, promovisanja i poticanja kontakata i saradnje s lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim vlastima u BiH, Udruženje svoje djelovanje usmjerava na ciljanu podršku aktivnostima svojih članova i opšti razvoj ekonomske razmjene između pomenuta dva tržišta. Prirodni resursi BiH i dalje su nedovoljno iskorišteni, što ostavlja dovoljno prostora za investicije i nove prilive kapitala u energetskom sektoru, poljoprivredi, stočarstvu, rudarstvu, šumarstvu, ribarstvu, turizmu i drugim sektorima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here