VLADA ZDK PODRŽALA REKONSTRUKCIJU EKO-KUĆE NA PONIJERIMA SA 150.000 KM

Ministar Isak i načelnik Bajtarević potpisali sporazum

54
okoline

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević potpisali su danas Sporazum o saradnji o finansiranju projekta Uređenje objekta “Eko kuća” na Ponijerima kod Kaknja. Vlada ZDK će, putem resornog ministarstva, u rekonstrukciju eko-kuće na jedinom ski centru u Zeničko-dobojskom kantonu uložiti 150.000,00 KM.

“Eko-kuća će upotpuniti turističku ponudu Ski-centra Ponijeri, a ona će biti opće korisna, jer će je moći koristiti GSS, planinarsko društvo i svi ostali korisnici, kao i naša djeca koja će gore vježbati skijanje”, rekao je premijer Mirnes Bašić.

Ministar Isak je podsjetio da je resorno ministarstvo prošle godine podržalo izgradnju Eko-kuće Smetovi kod Zenice sa 300.000 KM, te da je projekat na Ponijerima nastavak politike razvoja turističke infrastrukture i zaštite okoliša, ali i cjelokupne turističke zajednice u ovom kantonu.

“Imamo školsku djecu, izviđače i brojna udruženja kojima je potreban ovakav sadržaj u prirodi, a ovo su i konkretni projekti koji će imati učinka na zatitu okoliša i od kojeg će koristi imati svi građani ZDK-a”, rekao je Isak.

Podsjetio je da je resorno ministarstvo ove godine opredijelilo i jedan milion maraka za rekonstrukciju ceste prema Ponijerima, čime pokazuje da pridaje važnos svim aspektima zaštite okoliša i razvoja turizma.

“Eko-kuća Smetovi će biti završena ove godine, rekonstruišemo eko-kuću na Ponijerima, a u narednom periodu planiramo pomoći izgradnju eko-kuće u Zavidovićima. Sve općine i gradovi u ZDK imaju turistički potencijal ali nemaju dovoljno sredstava, tako da trebaju podršku kakvu im pruža Vlada ZDK-a”, rekao je ministar Isak.

Načelnik Bajtarević je rekao da je Kakanj industrijski grad, ali da je u fokusu općinske administracije i razvoj turizma u koji ulaže značajna sredstva, a uz vrijednu podršku viših nivoa vlasti, posebno Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

“Ulažemo u naše Ponijere koji su jedino skijalište u ZDK. Cilj je prije svega da izgrađujemo infrastrukturu, a tu mislim na puteve, kanalizaciju, vodu i odvodnju voda, a isto tako i turističke kapacitete. Ski lift moramo zamijeniti novim, isto tako uređujemo eko-kuću i to je objekat koji je kupljen sredstvima Općine Kakanj i plaćen 450.000 KM”, rekao je Bajtarević.

Sredstvima koja je dodijelila Vlada planiran je završetak objekta eko-kuće, a planirano je da radovi budu završeni do početka naredne ski-sezone.

Bajtarević je naglasio da se kroz Ponijere jača turistička ponuda Kaknja ali i kompletnog kantona, jer gravitira području koje je vezano za Zenicu, Visoko i Zavidovići.

“Sve te kapacitete treba uvezati u jedinstvenu ponudu kako bi turiste koji dolaze u ZDK zadržali što duže, odnosno kako bi lokalne zajednice imale što više prihoda od tih turista”, rekao je Bajtarević.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here