Novih milion KM za izgradnju i uređenje poslovnih zona u ZDK-u

"I dalje imamo potrebu da razvijamo i otvaramo nove površine za investiranje."

55
ZDK

Ravnomjeran razvoj Zeničko-dobojskog kantona opredjeljenje je Vlade Zeničko-dobojskog kantona, istakao je nakon potpisa ugovora o subvencioniranju izgradnje poslovnih zona premijer tog kantona Mirnes Bašić.

Ministar za privredu ZDK-a Zlatko Jelić potpisao je danas ugovore s osam gradonačelnika i načelnika ili predstavnika gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona, u ukupnom iznosu većem od 1.031.000 KM.

“Maksimalni iznos po jednom zahtjevu, koji je jedinica lokalne samouprave mogla dobiti, je 150.000 KM. Sve općine i gradovi koji su aplicirali za maksimalni iznos, a koji su imale uredne aplikacije, njihovom je zahtjevu i udovoljeno. Nije bilo odbijenih zahtjeva”, kazao je ministar Jelić.

Kriteriji su bili zakonski potrebna dokumentacija, potrebne dozvole te površine poslovnih zona, a novac su dobili: Zenica, Tešanj, Maglaj, Usora, Doboj Jug, Žepče, Vareš i Olovo.

“Kako je pokrenut ovaj program, od 2009. godine, do 2016. Vlada ZDK je odobrila sredstva u iznosu od tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana ukupno odobrena sredstva su pet miliona KM. To znači da je ukupan iznos dodijeljenih sredstava za poslovne zone u ZDK osam miliona KM”, napomenuo je Jelić.

Podsjetio je kako su to sredstva prikupljena od koncesija pa, na ovaj način, “najbolje dobijamo dodatnu vrijednost za uložena sredstva”. Uspostavljanjem poslovnih zona privlače se, podvlači Jelić, investitori te se otvaraju nova radna mjesta, a što doprinosi kvalitetnijim uvjetima života u tim sredinama.

“Mislim da je Općina Usora dobar primjer, jer je prije pet godina radilo 760 ljudi, a po zadnjim podacima imamo 2.032 uposlenih. Znači, to je konstantan porast broja uposlenih. Jedan od glavnih razloga je, vjerovatno, i ulaganje u zone. Jedan od najvećih, zasigurno, ako ne i glavni”, kazao je načelnik Usore Zvonimir Anđelić. Nada se povećanju broja zaposlenih, jer u toku je izgradnja još dvije poslovne hale.

“Od sljedeće godine, vjerovatno ćemo pokrenuti i treću zonu, s kojom ćemo stvoriti dodatnu mogućnost investiranja i zapošljavanja. Vjerujem da će i ovakva politika Vlade ZDK, pogotovo kada se blagovremeno i na vrijeme uradi, i nama omogući da blagovremeno provođenje postupaka. Sve je teže provesti javne nabave, s obzirom da svi izvođači imaju manjak radnika”, ističe Anđelić.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić istakao je kako je “izuzetno visoka popunjenost trenutnih poslovnih zona” te imaju upite za nove lokacije za investriranje.

“I dalje imamo potrebu da razvijamo i otvaramo nove površine za investiranje. U ranijim smo godinama snažno, uz podršku Vlade ZDK i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ulagali i otvorili novu poslovnu zonu, ali i to je već prilično popunjeno. Očekujemo daljni rast i projekciju novih ulaganja”, kazao je Huskić.

On je podsjetio kako je na lokalnim zajednicama obaveza da osiguraju prostor i ostale potrebne resurse za ulaganje, ali i pronalazak investitora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here