Rasterećenjem poslovanja do novih radnih mjesta

Cilj olakšavanja poslovanja nije da poslodavcima ostane više novca nego da se novac iskoristi za nove investicije

51

Oslobađanjem poslodavaca čitavog niza parafiskalnih nameta može se stvoriti bolje poslovno okruženje u BiH, istaknuto je na panel diskusiji “Uloga lokalne zajednice u procesu rasterećenja gospodarskog sektora”.

Panel diskusija održana je u Mostaru u okviru projekta “Moj proizvod” u organizaciji Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Dnevnog lista.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kazao je kako cilj diskusije ukazati na problem velikog broja parafiskalnih nameta koji guše domaću ekonomiju i koje je potrebno ukinuti.

” Cilj olakšavanja poslovanja nije da poslodavcima ostane više novca nego da se novac iskoristi za nove investicije, da imamo više radnih mjesta i da se poveća životni standard građana “,poručio je Pandurević.

Kazao je kako je bh. društvo podijeljeno te da je nužno raditi na inkluziji društva kako bi se donosile odluke koje će biti na dobrobit građana.

Pomoćnik ministra u sektoru za obrt Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta Izedin Kurtović učesnicima panela predstavio je novi Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, koji će, kako je rekao, dovesti do lakšeg i jednostavnijeg pokretanja obrta.

“U prvom redu, riječ je o omogućavanju vanjskotrgovinskog poslovanja. Do sada je to bio limitirajući čimbenik jer svi obrtnici koji su imali taj vid registracije nisu imali pravo sudjelovati u vanjskotrgovinskom poslovanju, a sada im se otvara nova mogućnost da direktno sudjeluju, odnosno daje im se mogućnost da mogu direktno uvoziti repromaterijal što im daje mogućnost da s cijenama svojih proizvoda budu konkurentniji na tržištu”, kazao je Kurtović.

Novina je, također, ukidanje propisa vezanih za stručnu spremu.

“Do sada je po starom zakonu za pokretanje obrta bila potrebna odgovarajuća stručna sprema, što znači da svi oni koji su imali ideju nisu mogli registrirati željeni obrt bez odgovarajuće stručne spreme. Novi zakon je omogućio svim mladim ljudima da mogu registrirati obrt, a prepustili smo tržištu neka ono oblikuje obrtnika, odnosno neka tržište kaže tko može sudjelovati u ekonomiji BiH”,kazao je Kurtović.

Voditeljica projekta “Moj proizvod” i markerting menadžer Dnevnog lista Selma Dandić kazala je kako Dnevni list od 2014. godine provodi projekt promocije bosanskohercegovačkog gospodarskog sektora kroz projekt “Moj proizvod”.

” Kroz projekt smo predstavili više od 300 domaćih poduzeća, odnosno ispričali smo 300 pozitivnih poslovnih priča”,kazala je Dandić.

U diskusiji na temu “Uloga lokalne zajednice u procesu rasterećenja gospodarskog sektora” učestvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić, predsjednik Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine Damir Vidačak, predsjednik Udruženja LiNK Mostar Tomislav Majić te predstavnici kompanija koje su obuhvaćene projektom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here