Bugarska neće obnavljati ugovor s ruskim Gaspromom

Razmotrit će alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbjegla nestašice ovog energenta

63

Bugarska neće obnavljati ugovor o snabdjevanju prirodnim gasom sa ruskim Gaspromom zbog rata u Ukrajini i razmotrit će alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbjegla nestašice ovog energenta, saopćio je zamjenik premijera Bugarske Asen Vasiljev, prenosi Bloomberg.

Bugarska se skoro u potpunosti snabdjeva gasom na osnovu desetogodišnjeg ugovora sa Gaspromom, koji ističe krajem 2022. godine.

Vlada u Sofiji je godinama odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susjednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji, a u ovom trenutku nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao da izazove veći poremećaj, piše Bloomberg.

“U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gaspromom. Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdjevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor”, rekao je Vasiljev nacionalnom radiju BNR.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here