Iz G7 potvrđeno isključivanje ruskih banaka iz SWIFT-a

U zajedničkoj deklaraciji G7 nije precizirano koje će ruske banke biti pogođene

63

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) saopštili su da su zapadni saveznici odlučili da isključe “određene ruske banke” iz svjetskog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT. U zajedničkoj deklaraciji G7, koju je objavilo francusko predsjedništvo, nije precizirano koje će ruske banke biti pogođene. Najavljeno je da će uskoro biti formirana transatlantska operativna grupa koja će koordinirati sankcije protiv Rusije.

S druge strane, povodom najave da će određene ruske banke biti isključene iz SWIFT-a, Centralna banka Rusije ustvrdila je da ima sve neophodne resurse i instrumente da održi finansijsku stabilnost i obezbijedi neprekidan rad finansijskog sektora.

“Banka Rusije će bankama neprekidno obezbjeđivati gotovinsku i bezgotovinsku likvidnost u rubljama. Repo aukcija finog podešavanja bit će provedena neograničeno u ponedjeljak i svi zahtjevi banaka bit će u potpunosti zadovoljeni”, poručili su iz Banke te dodali da njihov sistem za razmjenu finansijskih poruka o transakcijama obezbjeđuje prijenos finansijskih poruka unutar Rusije u bilo kakvom scenariju.

“Sva sredstva klijenata na računima su sigurna i dostupna u svakom trenutku. Bankarske usluge se pružaju normalno. Bankarske kartice svih banaka na teritoriji Rusije nastavljaju da funkcionišu normalno”, piše u saopštenju Banke Rusije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen još sinoć je objavila da su SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučile da uvedu dodatne sankcije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a.

Japan će se pridružiti zapadnim zemljama u toj blokadi. Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je danas da će Tokio također uvesti sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i uputiti Ukrajini 100 miliona dolara hitne humanitarne pomoći.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here