Minimalna satnica u Njemačkoj povećana na 12 eura

Da bi odluka stupila na snagu, mora da je potvrdi paralement, ali Scholtzova trostranačka koalicija u tom tijelu ima komotnu većinu.

64
epa08416438 Workers wearing protective face masks and gloves work in the production of the 'Taycan' electric sports cars at an assembly line of German car manufacturer Porsche in Stuttgart, Germany, 12 May 2020. Many companies are boosting their efforts to secure the health and safety of their employees following the resumption of work after shutting down production during the lockdown to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/RONALD WITTEK

Vlada Njemačke usvojila je  odluku o povećanju minimalne satnice na 12 eura od oktobra, čime je ispunjeno ključno obećanje kancelara Olafa Scholtza iz prošlogodišnje predizborne kampanje.

Njemačka ima minimalnu satnicu od 2015. godine, a uvedena je na insistiranje Scholtzove Socijaldemokratske stranke, koja je u to vrijeme bila manji partner u vladajućoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

Minimalna satnica na početku je iznosila 8,5 eura, ali njen iznos redovno razmatra komisija koju čine predstavnici sindikata i poslodavaca. Prema ovom panelu, sadašnji iznos od 9,82 eura od 1. jula će biti povećan na 10,45 eura.

“Mnogi građani u našoj zemlji rade mnogo, ali zarađuju malo. To mora da se promijeni. Za mene je ovo jedan od najvažnijih zakona i pitanje poštovanja”, napisao je Scholtz na “Twitteru” objavljujući odluku Vlade.

Da bi odluka stupila na snagu, mora da je potvrdi paralement, ali Scholtzova trostranačka koalicija u tom tijelu ima komotnu većinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here