Direktorica FIPA-e na sastanku sa šefom Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije

Aktivirati belgijske investitore da investiraju u BiH i staviti u fokus privrednju saradnju

54

Direktorica FIPA-e Milica Marković se sastala s Benjaminom Sturtewagenom, šefom Diplomatskog ureda Ambasade Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini, kako bi razgovarali o aktivnostima i nadležnostima Agencije u sferi promocije Bosne i Hercegovine, kao i potencijalima BiH koje može ponuditi stranim investitorima.

Konstatovano je da nivo investicija i trgovine s Belgijom može biti znatno veći, te da je potrebno zajedno raditi na promociji ekonomske saradnje. Poseban potencijal i interes postoji za sektor turizma, obnovljive izvore energije, reciklažu i ICT.

Belgijski investitori nisu upoznati s potencijalima i prilikama na Balkanu, uključujući BiH, usljed nedostatka promotivnih aktivnosti na polju promocije ove regije.

Marković je inicirala organizaciju promotivnog događaja na kojem bi se belgijskim investitorima predstavile mogućnosti za ulaganje BiH.

Ambasador Sturtewagen je iskazao pozitivno mišljenje o preliminarnim podacima Centralne banke BiH o direktnim stranim ulaganjima za period januar – septembar 2021. godine koje iznose 1.049.000.000 KM, što je povećanje od 65 posto, u odnosu na isti period 2020. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here