Oporavak eurozone usporio u januaru

Dodatni udarac uslužnoj djelatnosti

55
Eurozona

Ekonomski oporavak eurozone dodatno je oslabio ovog mjeseca jer su obnovljena ograničenja, uvedena radi suzbijanja varijante omikrona koronavirusa, nanijela još jedan udarac dominantno uslužnoj aktivnosti, a cijene su nastavile  rasti, pokazalo je istraživanje.

S omikronom koji je zahvatio Evropu, vlade su podsticale građane da ostanu kod kuće i izbjegavaju druženje ili sastajanje u grupama.

IHS Markitov menadžerski indeks, koji se smatra mjeračem ukupnog ekonomskog zdravlja, pao je na 52,4 u januaru s 53,3 u decembru, što je najniži od prošlog februara i ispod 52,6 predviđenih u anketi Reutersa.

Na taj broj uticao je sektor usluga, u kojem je indeks pao na devetomjesečni minimum od 51,2 s 53,1. Iako je iznad oznake 50, koja razdvaja rast od kontrakcije, bio je znatno ispod procjene Reutersove ankete za 52,2.

“Omikronski talas doveo je do još jednog strmoglavog pada potrošnje za mnoge usluge usmjerene na potrošače na početku godine, pri čemu su turizam, putovanja i rekreacija posebno teško pogođeni”,rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist u IHS Markit.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here