Wall Street pao zbog širenja omicrona

I na evropskim berzama pale cijene.

19

Na Wall Streetu su berzovni indeksi pali više od jedan posto jer ulagače zabrinjava brzo širenje omicron varijante koronavirusa, što je navelo niz zemalja na ponovno uvođenje restriktivnih mjera.

Dow Jones oslabio je 433 boda ili 1,23 posto, na 34.932 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,14 posto, na 4.568 bodova, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 14.980 bodova.

Pad indeksa posljedica je zabrinutosti ulagača jer u svijetu brzo raste broj zaraženih omikronom, koji je zarazniji od prethodnih varijanti koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je varijanta omicron zabilježena u 89 zemalja, te da se broj slučajeva udvostručuje u 1,5 do tri dana u područjima prijenosa u zajednici.

Stoga sve više zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i Dansku, ponovo uvodi restriktivne mjere, i to uoči božićnih blagdana.

Ulagači se plaše da će nove restrikcije na putovanja, društveni život i poslovanje dovesti do usporavanja oporavka ekonomije od koronavirusa.

Uz to, broj novih slučajeva covida-19 u SAD-u dramatično je porastao tokom vikenda, a varijanta omicron odgovorna je za 73 posto novozaraženih, pa je sve manje nade u normalne božićne i novogodišnje blagdane u SAD-u.

Zabrinutost je tim veća što se i inflacija u mnogim zemljama kreće na najvišim nivoima u više godina, što bi moglo navesti cemtralne banke na ukidanje monetarnih poticaja i povećanje kamatnih stopa.

Američka centralna banka najavila je ubrzanje procesa ukidanja programa kupovine obveznica i signalizirala moguće povećanje kamata u idućoj godini čak u tri navrata.

Unatoč padu u posljednje vrijeme, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine oko 20 posto.

„S obzirom na snagu tržišta u ovoj godini, mogli bismo vidjeti da neki investitori povuku dio zarade s tržišta”, kaže Michael Arone, strateg u kompaniji State Street Global Advisors.

I na evropskim su berzama cijene dionica  pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 posto, na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,88 posto, na 15.239 bodova, a pariški CAC 0,82 posto, na 6.870 bodova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here