VW priprema teren za proizvodnju baterija

Novi su VW-ovi partneri grupa za tehnologiju materijala Umicore, specijalizirana kompanija za baterije 24M Technologies i kompanija za čistu tehnologiju Vulcan Energy Resources.

88
Volkswagen investicije

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW)  objavio je da je sklopio još tri strateška partnerstva za industrijalizaciju tehnologije baterija i njihovu masovnu proizvodnju.
Novi su VW-ovi partneri grupa za tehnologiju materijala Umicore, specijalizirana kompanija za baterije 24M Technologies i kompanija za čistu tehnologiju Vulcan Energy Resources.

Volkswagen je saopćio kako provodi i svoj tehnološki plan za interni razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija, koji predviđa gradnju šest gigatvornica u Evropi do 2030. godine, prenijela je agencija Hina.

VW s Umicoreom planira osnovati zajedničku kompaniju koja bi opskrbljivala njegove evropske tvornice ćelija katodnim materijalima i pomogla automobilskom divu da uspostavi evropski lanac opskrbe baterijama.

Njen bi se godišnji proizvodni kapacitet trebao postepeno povećavati s početnih 20 gigavatsata (GWh), namijenjenih Volkswagenovoj gigatvornici u Salzgitteru u Njemačkoj.

Do kraja decenije trebao bi dosegnuti i do 160 GWh, što bi odgovaralo godišnjem proizvodnom kapacitetu za napajanje oko 2,2 miliona električnih vozila.

Volkswagen će uložiti novac i u startup za baterije sa sjedištem u Cambridgeu 24M, firmu-kćerku Massachusetts Institute of Technologyja (MIT), kako bi razvio najsavremeniju tehnologiju proizvodnje za svoje tvornice ćelija.

Nova će VW-ova podružnica pak razvijati i poboljšavati tehnologiju za primjenu u automobilskoj industriji koja će se bazirati na tehnologiji 24M-a.

Volkswagen je također potpisao sporazum s kompanijom Vulcan Energy Resources o opskrbi ugljičnoneutralnim litijem iz doline Gornje Rajne u Njemačkoj. Obavezujući ugovor fokusiran je na opskrbu litijevim hidroksidom u razdoblju od pet godina, počevši od 2026. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here