Naslovnica Vijesti BiH Vlada FBiH: 105 miliona KM pomoći privredi

Vlada FBiH: 105 miliona KM pomoći privredi

Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta podnijet će zahtjev za 60 miliona KM, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije za 30 miliona KM, a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za od 15 miliona KM

10

Vlada Federacije BiH usvojila je danas informaciju Radne grupe za izradu uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Vlada je opredijeljenja da se, s ciljem brže i efikasnije raspodjele sredstava krajnjim korisnicima, kao i veće mogućnosti prilagođavanja mjera različitim sektorima privrede, umjesto izrade uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, pristupi izradi odluke o usvajanju programa utroška sredstava (za svako ministarstvo pojedinačno).

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlada je zadužila da, s ciljem alokacije sredstava u iznosu od 105.000.000 KM s razdjela i ekonomskog koda namijenjenog subvencijama privatnim preduzećima i poduzetnicima – Fond za stabilizaciju privrede, na razdjele resornih ministarstava, podnesu zahtjev za preraspodjelu sredstava Federalnom ministarstvu finansija.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta podnijet će zahtjev za iznos od 60.000.000 KM, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije za iznos od 30.000.000 KM i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za iznos od 15.000.000 KM.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila 500.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH” utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu.

Ova sredstva se odnose na program “Unapređenje i povećanje privlačnosti Federacije BiH kao prepoznatljive turističke destinacije“, čiji je cilj ublažavanje posljedica COVID-19 na sektor turizma kreiranjem, razvojem i realizacijom marketinške kampanje destinacija koristeći ciljane sadržaje.

Korisnik sredstava je Privredna komora Federacije BiH koja će, u skladu sa ciljevima Programa, utvrditi kriterije za njihovu raspodjelu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here