Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Turske 1,1 milijardu KM na godišnjem nivou

Za sedam mjeseci ove godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, obim razmjene bio je oko 763 miliona KM.

74

Turska je jedan od najvažnijih vanjskorgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, a saradnja dviju država u proteklom periodu konstantno je rasla.

Posljednjih godina vanjskotrgovinska razmjena BiH sa Turskom na godišnjem nivou iznosila je u prosjeku oko 1,1 milijardu KM. Razmjena je 2019. godini iznosila 1,12 milijardi KM, a u 2020. godini 1,09 milijardi KM.

Za sedam mjeseci ove godine (januar-juli), prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, obim razmjene bio je oko 763 miliona KM. Izvoz BiH u Tursku u tom periodu iznosio je 184,64 miliona KM, dok je istovremeno uvoz iz te zemlje bio 578,43 miliona KM.

Što se tiče bh. izvoza u Tursku u sedam mjeseci ove godine prednjače željezo i čelik sa vrijednošću od 70,6 miliona KM, zatim namještaj, posteljina i madraci 18,55 miliona KM, te masnoće i ulja u vrijednosti 18,22 miliona KM.

Kada je riječ o uvozu BiH iz Turske, na prvom mjestu su nuklerani reaktori, kotlovi i mašine u vrijednosti 66,72 miliona KM, zatim plastične mase i proizvodi od plastičnih masa 50 miliona KM, te odjeća i pribor za odjeću u vrijednosti 48,43 miliona KM.

U julu ove godine stupio je na snagu izmijenjeni Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, koji je potpisan još u maju 2019. godine u Ankari, a koji bi trebao doprinjeti jačanju saradnje privrednika dviju država.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here