Može li Evropa parirati SAD: Plan da se u narednih 10 godina stvori 10 tehnoloških giganata

Francuski napori da stvore kompanije čija je vrijednost najmanje milijardu dolara i dalje su u sjenci ekvivalentnih američkih kompanija.

20

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izložio je ambiciozan plan da Evropa do 2030. godine stvori 10 tehnoloških giganata vrijednih 100 milijardi eura, u pokušaju da se izbori sa američkim kompanijama koje dominiraju u tom sektoru.

On je to rekao na skupu u Jelisejskoj palati na kome su se okupili predstavnici evropskih startup kompanija, prenose agencije.

Francuska pokušava poboljšati uslove kada je riječ o finansiranju novih preduzeća, posebno u kasnijim fazama rasta, kako bi ih smjestila u višu ligu gdje mogu privući više investitora i vrhunskog osoblja.

Grupa nazvana Scale-Up – koja okuplja evropske startape kao što su Bolt i BlaBlaCar i multinacionalne korporacije poput BMW-a – predstavila je na tom skupu predsjedniku Francuske 21 preporuku da pomogne lokalnim tehnološkim gigantima. Plan će se uvrstiti u francusku digitalnu agendu za njihovo predsjedavanje Savjetom EU koje počinje u januaru 2022. godine.

Francuska će “pokušati da pruži maksimum kada su propisi i napredak u pitanju”, rekao je Macron prisutnima.

Macron je uzeo u obzir neke preporuke “Scale-Up Europe” i obećao podršku takozvanim deeptech – kompanijama koje pružaju rešenja koja se u velikoj mjeri oslanjaju na nauku i inženjering – davanjem veće uloge Evropskom savjetu za inovacije.

On je također odobrio prijedlog “Scale-Up Europe” za primjenu takozvane evropske tehnološke vize i rekao da će na nivou EU promovirati plan za podsticanje institucionalnih investitora da ulože više novca u startupe.

Macron je od dolaska na vlast 2017. godine nastojao da od Francuske napravi startup državu, čineći zemlju privlačnijom stranim investitorima kroz na primjer, reformu zakona o radu.

Francuski napori da stvore kompanije čija je vrijednost najmanje milijardu dolara i dalje su u sjenci ekvivalentnih američkih kompanija.

Macron je rekao prošle godine da očekuje da Francuska ima 25 kompanija čija je vrijednost najmanje milijardu dolara do 2025. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here