Hrvatskoj potvrđen kreditni rejting BBB-

Pritisak na državne finansije povezan s pandemijom korona virusa trebao bi se neutralizirati oporavakom ekonomije oslonjenim na turizam i podršku Evropske unije

14
Hrvatska

Agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Hrvatske BBB- uz stabilne izglede, istaknuvši da bi se pritisak na državne finansije povezan s pandemijom korona virusa trebao neutralizirati oporavakom ekonomije oslonjenim na turizam i podršku Evropske unije.

“Rejting Hrvatske BBB- odražava snažne strukturne karakteristike“, navodi Fitch, izdvajajući bolje pokazatelje razvoja ljudskih potencijala i upravljanja u poređenju sa zemljama sa sličnim rejtingom i veći BDP po stanovniku, kojeg ograničavaju visoki javni dug i periodi slabog ekonomskog rasta, “dijelom i zbog sporog usvajanja strukturnih reformi“.

Stabilna prognoza iskazuje velike kratkoročne rizike povezane s pandemijom, ali i snažnije srednjoročne izglede za ekonomski rast, povezane sa značajnom podrškom iz fondova EU, te pretpostavku o fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju duga s obzirom na kriterije ulaska u eurozonu.

Agencija je podigla procjenu ekonomskog rasta Hrvatske u ovoj godini s 3,8 na 5,5 posto, ističući snažniji rast u drugoj polovini 2020. godine nego što se očekivalo, otpornost građevinskog sektora i izvoza robe te postupeni oporavak potrošnje.

“Prognoza se temelji na poboljšanim izgledima za turizam, koji bi se ove godine trebao oporaviti i dostići dvije trećine pretpandemijskog niova, pod pretpostavkom stišavanja zdravstvene krize u Evropi“, ističu u Fitchu, uz upozorenje da se još uvijek ne može isključiti mogućnost ponovnog uvođenja ograničenja putovanja zbog još uvijek neizvjesnog razvoja pandemije, uključujući širenje novih sojeva virusa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here