Realizirana kampanja „Podržimo žene na pozicijama odlučivanja“

Nova pravila igre za ravnopravnije bh. društvo

22

Žene u BiH mogu biti dobre liderke jer su sposobne, hrabre, odlučne i istrajne, uprkos svakodnevnom suočavanju sa diskriminacijom, stereotipima i preprekama na putu ka uspjehu te nedostatku jednakih mogućnosti da ravnopravno odlučuju o procesima koji se tiču svih nas.

To je poruka koja je bh. društvu odaslana kampanjom „Podržimo žene na pozicijama odlučivanja“, a u okviru projekta „Žene na izborima u BiH“, koji finansira Švedska, a provode UNDP i UN Women u partnerstvu sa relevantnim institucijama u našoj zemlji.

„Žene u BiH imaju veliki stvaralački potencijal. Nebrojeno puta su pokazale da su sjajne liderke i da su itekako uspješne u svojim profesijama i na mjestima odlučivanja. Ipak, bez rodne ravnopravnosti u području donošenja odluka ne možemo računati na postizanje uravnoteženog i pravednog razvoja države i društva“, istakla je Lejla Ramić-Mesihović, menadžerica projekta „Žene na izborima u BiH“.

Poruka „Stvaram nova opravila igre / Podržavam nova pravila igre“ je zapravo upućena svima; ženama i muškarcima, bez obzira na njihovu dob, osobine, bilo kakva opredjeljenja. Njen prvi dio podsjeća žene da imaju moć da stvaraju svoje realitete i utiču na okolnosti u kojima žive i rade te da u tom procesu nisu same.

„Drugi dio slogana – ‘Podržavam nova pravila igre’ je više upućen muškarcima u našem društvu. Mi znamo da je muškarcima možda i malo teže da prevaziđu određene rodne stereotipe i da izađu iz muških tradicionalnih rodnih uloga i zato se često susrećemo sa djelovanjem koje je dosta patrijarhalno i toksično i svodi žene na reproduktivne i dekorativne uloge. Zato želimo da i njih ohrabrimo da izađu iz svojih okvira i okova i podrže i svoje koleginice, ali i sve žene u našem društvu u kreiranju boljih okolnosti za sve“, pojasnila je Edita Miftari, koordinatorica za rodno odgovorno upravljanje i liderstvo u UN Women.

Kroz vlastito iskustvo iz sfera političkog odlučivanja, biznisa, borbe za građanska prava, osnaživanja žena na selu i aktivizma, o stvaranju novih pravila igre za više žena na pozicijama odlučivanja i ravnopravnije bh. društvo su tokom ove kampanje govorile Emina Busuladžić, sindikalna aktivistica, Lana Prlić, jedna od najmlađih visokih stranačkih zvaničnica u BiH, Nada Marković, predsjednica Udruženja „Maja“, Amna Popovac, preduzetnica i aktivistica, te Maja Dragojević Stojić, političarka, internistkinja i kardiologinja.

Njihova zajednička, ohrabrujuća poruka bh. društvu je dostupna na ovom linku, a sve video priče o liderstvu nastale tokom kampanje „Podržimo žene na pozicijama odlučivanja“ možete pogledati na zvaničnim kanalima UNDP (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube) i UN Women (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube) u BiH.

Tu je dostupan i video zapis završnog događaja u okviru kampanje, odnosno panel diskusije sa nekim od protagonistkinja, ali i uvaženim stručnjakinjama Jadrankom Miličević, izvršnom direktoricom Fondacije „Cure“, i Anđelom Pepić, doktoranticom i oblasti sociologije na FPN Univerziteta u Banjaluci, gdje trenutno rukovodi Centrom za preduzetništvo i transfer tehnologija, a koje se kroz svoje svakodnevne aktivnosti zalažu ne samo za bolji i ravnopravniji položaj žena u BiH, već i pravednije društvo u cjelini.

„Ono što me raduje su nove generacije muškaraca koje zaista dolaze i mi sada imamo muškarce koji, recimo, uzmu porodiljno da budu šest mjeseci sa svojim novorođenim djetetom. I to je velika stvar, to se nije prije događalo. Znači, mi živimo revoluciju. Ali nije ona revolucija, već evolucija. Mi samo trebamo biti dovoljno uporne i izdržati dok se ne odgoje te nove generacije, dok se one ne osnaže. Eto, malo solidarnosti i malo upornosti“, poručila je tokom panela Amna Popovac, preduzetnica iz Mostara i politička i ekološka aktivistica.

Kampanja „Podržimo žene na pozicijama odlučivanja“ je pokazala da u bh. društvu ima prostora za unapređenje rodne ravnopravnosti, ali da su i same žene sve više svjesne da je istinska snaga za pozitivne promjene upravo u njihovim rukama. Također, ohrabrila je muškarce na proaktivniju saradnju u stvaranju novih mogućnosti i inkluzivnijih pravila igre za više žena na pozicijama odlučivanja i dobrobit cjelokupnog bh. društva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here