CEEMAN otkriva skrivene šampione

U saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, CEEMAN otkriva skrivene šampione u Bosni i Hercegovini

14

CEEMAN, međunarodna asocijacija za razvoj menadžmenta u dinamičnim društvima, u kooperaciji sa IEDC-Bledska škola menadžmenta, saopćila je da je objavljenja knjiga “Skriveni šampioni u dinamično mijenjajućim društvima: Ključni faktori uspjeha za tržišno vođstvo”, urednice Alenke Braček-Lalić i Danice Purg, u izdanju Springera. Knjiga predstavlja multinacionalnu studiju o skrivenim šampionima iz 22 zemlje – izuzetno uspješna, inovativna i diferencirana mala i srednja preduzeća koja su globalni lideri u smislu tržišnog vođstva na tržišnim nišama na kojima posluju.

Inspirisana bestselerom “Skriveni šampioni 21. stoljeća” njemačkog profesora dr. Hermanna Simona, te prateći inicijalnu studiju zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) objavljenu 2013. godine u knjizi “Skriveni šampioni u  CIE i Turskoj”, nova knjiga “Skriveni šampioni u dinamično mijenjajućim društvima: Ključni faktori uspjeha za tržišno vođstvo” pod uredništvom dr. Alenke Braček-Lalić i profesorice dr. Danice Purg predstavlja 105 odabranih dubinskih studija slučajeva visoko uspješnih kompanija iz 22 zemlje, do sada najveći broj zemalja uključenih u neku studiju o skrivenim šampionima! Međunarodna mreža od 66 akademskih istraživača pretežno iz zemalja CIE dvije godine je istraživala i analizirala nove skrivene šampione koji posluju u različitim industrijama, od prehrambene do IT industrije.

Ova knjiga predstavlja ključna saznanja o najvažnijim faktorima uspjeha, poziciji tržišnog vođstva, konkurentskim prednostima, te osnovne lekcije naučene na putu ka poslovnom uspjehu. Bavi se također potrebama razvoja menadžmenta, finansiranja i regulatornog okruženja, što u konačnici može biti iskorišteno za kreiranje preporuka za različite interesne grupe (npr. vlade, finansijske institucije, organizacije za razvoj menadžmenta) a sve u cilju pružanja podrške skrivenim šampionima u njihovom budućem rastu i poslovnom uspjehu.

Evo šta o posljednjoj knjizi o skrivenim šampionima kaže kreator koncepta skrivenih šampiona, prof. dr. Hermann Simon:

“Iako sam istraživao fenomen skrivenih šampiona intenzivno u zadnjih 30 godina, te sam mnogo puta govorio i pisao o karakteristikama tih kompanija i njihovom značaju za nacionalne ekonomije, moja radoznalost u vezi skrivenih šampiona i dalje nije zadovoljena. Zbog toga cijenim što nam ova knjiga daje dublje analize i razumijevanje važnih aspekata skrivenih šampiona u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i odabranim azijskim zemljama.

Iskreno se nadam da će ova knjiga ohrabriti mnoge mlade ljude, poduzetnike, kompanije srednje veličine da iskoriste svoja znanja i vještine kako bi i oni dostigli status skrivenih šampiona. Moram reći da poruka ove knjige ide znantno dalje od individualnog poduzetništva jer ima ogroman društveni značaj. Studije slučajeva pokazuju da zemlje uključene u istraživanje imaju ogroman potencijal za razvoj kompanija svjetskog renomea. Uvjeren sam da te zemlje ne bi trebale graditi svoju ekonomsku budućnost na temeljima i logici 500 najvećih svjetskih kompanija.”

Jedna od urednica, prof. dr. Danica Purg je također podijelila svoje zadovoljstvo sa objavljivanjem knjige:

“Oduševljena sam što je knjiga konačno ugledala svjetlo dana, unatoč poteškoćama koje je nametnula pandemija. Još jednom smo pokazali da biznisi iz ovih vrlo dinamičnih društava mogu ostvariti globalan uspjeh i da imaju značajnu ulogu na globalnom tržištu. Vrlo sam zahvalna što su pristali da sa nama podijele lekcije koje su naučili tokom godina vrlo uspješnog rada. Slijedi još ovakvih priča!”

U Bosni i Hercegovini je istraživački tim (doc. dr. Denis Berberović, doc. dr. Amra Kožo, prof. dr. Merima Činjarević i prof. dr. Nenad Brkić) sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu istražio preko 30 kompanija. Za potrebe pisanja ove knjige odabrana su tri skrivena šampiona: NSoft iz Mostara (IT industrija), GS-TMT iz Travnika (metalo-prerađivačka industrija) i Kristal iz Viteza (prerađivačka industrija).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here