Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma

Sektor je teško pogođen kada je Australija prije godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice - s nekoliko izuzetaka za državljane koji se vraćaju i neke druge - kako bi spriječila širenje COVID-19. Niz unutrašnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršale pad.

33
Australska vlada predstavila je paket turističke potpore u iznosu od 928 miliona američkih dolara s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije koronavirusa.
Košara subvencija avio karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i finansijske pomoći za dvije najveće avio kompanije u zemlji osmišljena je kako bi turistički sektor preživio dok se strani turisti ne vrate.

“Ovaj će paket odvesti više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja našeg dvorišta”, rekao je australski premijer Scott Morrison.

“To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i avio sektor, dok Australija ide prema pobjedi u borbi protiv COVID-19 i ograničenja koja su naštetila tolikom broju firmi,” dodao je.

Turizam je glavni pokretač rasta australske ekonomije, generirajući bruto domaći proizvod (BDP) 60,8 milijardi američkih dolara u 2018./19. i zapošljavajući oko pet posto radne snage u zemlji.

Sektor je teško pogođen kada je Australija prije godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice – s nekoliko izuzetaka za državljane koji se vraćaju i neke druge – kako bi spriječila širenje COVID-19. Niz unutrašnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršale pad.

Paket podrške uključuje 200 miliona američkih dolara za dvije glavne avio kompanije u zemlji, Qantas Airways Ltd i Virgin Australia od aprila do oktobra. Subvencije od 50 posto na nekih 800.000 avionskih karata bit će usmjerene na odredišta koja se obično u velikoj mjeri oslanjaju na strane turiste, a bit će dostupne od 1. aprila do kraja jula.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here