Koronavirus strmoglavio putnički avio promet u Frankfurtu na nivo iz 1984. godine

Zahvaljujući pokretanju programa cijepljenja u mnogim zemljama, optimistični smo i nadamo se da će se ograničenja povezana s putovanjima postupno početi ukidati s početkom proljeća

19
Broj putnika u avionskoj luci u Frankfurtu strmoglavio se prošle godine na nivo koji nije evidentiran još od 1984. godine, a razlog je kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa, izvijestila je uprava Fraporta.
Kroz glavno njemačko avio čvorište tokom 2020. godine je prošlo oko 18,8 miliona putnika, što je za 73,4 posto manje nego prethodne godine, stoji u saopćenju Fraporta.

Pad je bio još izraženiji u decembru, u uobičajenim okolnostima vrlo prometnom mjesecu kada su posrijedi sezonska putovanja. Tada je kroz zračnu luku prošlo oko 892.000 putnika, a to je za 81,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Iz kompanije su rekli da je između aprila i junaa 2020. promet gotovo u potpunosti bio prekinut.

“2020. godina donijela je ekstremne izazove cijeloj zrakoplovnoj industriji,” rekao je predsjednik izvršnog odbora Fraporta, Stefan Schulte.

Dodao je da je jedna od rijetkih svijetlih točaka bio teretni avio promet, koji je, zajedno sa zračnim prijevozom i prijevozom avio pošte zabilježio pad od 8,5 posto na godišnjoj razini.

Zahvaljujući pokretanju programa cijepljenja u mnogim zemljama, optimistični smo i nadamo se da će se ograničenja povezana s putovanjima postupno početi ukidati s početkom proljeća”, rekao je Schulte, upozorivši da nam svima ipak predstoji još jedna teška godina.

Predvidio je da će broj putnika na aerodromu u Frankfurtu 2021. dosegnuti 35 do 45 posto razine zabilježene u 201

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here