Federalni poreznici u februaru otkrili 113 neprijavljenih radnika

Kontrolama su bili obuhvaćeni kladioničari, građevinari, mesari, trgovci, ugostitelji, prekari i druge uslužne djelatnosti

23

Iz Porezne uprave FBiH je saopćeno da su inspektori ove uprave u februaru 2021. godine izvršili 529 kontrola na području Federacije BiH kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinsku, mesarsku, trgovinsku, ugostiteljsku, kao i proizvodnje, prodaje hljeba i peciva, te druge uslužne djelatnosti. Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama porezni inspektori zatekli su 849 prijavljenih i otkrili 113 neprijavljenih radnika, kao i 104 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 34 koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 84 objekta i u 268 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu 584.700 KM.

Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom period, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here